Steen Thomsen's forside   >   Artikel-oversigt   >   Er fam. Jensen af kongelig afstamning ?
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk

Trykt i Slægt og Data 2015-sommer.
Nærværende udgave er revideret.

Steen Thomsen:

Er fam. Jensen af kongelig afstamning ?

En familielegende fra Lolland til vurdering


Familien Jensen fra Lolland-Falster har en legende om at stamme fra en uægteskabelig søn af den danske prins Vilhelm (1845-1913) senere kong Georg af Grækenland.
Her har jeg søgt at eftervise el modbevise historien.
Efter selve artiklen (3 s) er der en efterslægtstavle (4 s) og et bjerg af notater fra arkivet (6 s).

Efter at artiklen har været i Slægt og Data, har Else Skovbo Jensen og John Thomsen bidraget med oplysninger om forbindelser mellem Lolland og Djursland. De er medtaget her med glæde og tak.
 

Jensens legende

Familien Jensen fra Lolland-Falster har en familielegende om kongelig afstamning. Vilhelm Christian Olsen (1866-), gårdejer i Tvede på Lolland, skulle være uægteskabelig søn af den danske prins Vilhelm (1845-1913) senere kong Georg af Grækenland. Prinsen skulle have været på jagt på et gods på Lolland, og gjort en af pigerne dér gravid. Hun skulle være rejst til Århus for at føde barnet, og hun blev derefter gift med godsets forvalter/forkarl, og de fik en stor gård (over deres evne) altsammen på kongelig regning.

Hvormeget af denne legende kan nu eftervises?

Familielegender i almindelighed

Familielegender er i reglen gode historier - det er derfor de kan blive fortalt videre fra generation til generation, men det gør dem jo ikke nødvendigvis historiske. Som regel er der en kerne af sandhed i dem, men der er også broderet en del på dem op gennem tiderne: Gode historier bliver bedre når de bliver genfortalt. Idag er det så ikke til at se, hvad der er kerne og hvad der er tildigtet.

Legender om afstamning fra kongelige, grever og baroner, godsejere etc via en uægteskabelig forbindelse kan meget sjældent eftervises. Ofte handler det bare om at almindelige folk har opkaldt deres barn efter de fine - det gjorde man tit, og de fine stillede gerne op som faddere (dog ikke kongefamilien).

Man fulgte de gamle opkalderegler langt op i 1800- og 1900-tallet, og de siger at de første børn skal opkaldes efter deres bedsteforældre. Først når det var sket (og børnene levede) var der frit slag til at opkalde efter familiens velgørere, efter onkler og tanter og efter fine folk på egnen der skulle slikkes lidt op ad ryggen, eller efter endnu finere folk så deres glans kunne smitte af på barnet. Det vil altså i reglen være børn et stykke nede i kuldet, der får de fine navne ved opkaldelse.

Vilhelm Christian Olsen er uægteskabelig og født i Århus

Et stykke slægtsforskningsarbejde har afsløret at Vilhelm Christian Olsen på Lolland faktisk er født udenfor ægteskab, det skete 6 apr 1868, og det var i Århus! Hans mor var pigen Ane Sofie Christensen (1843 - 1880 -) på 25 år. Faderen står der intet om i kirkebogen.

Sofie rejste hjem til Lolland og blev gift med Ole Olsen (1842 -), det skete 12 sep 1868 i Østofte. Han havde købt gård til dem 10 jun i Pårup i Østofte s.



      Christen Pedersen                             Ole Nielsen
        (ca 1820-1857)                               (1811 - )
 Gårdmand i Abed, Stokkemarke s.               Gårdejer i Skovlænge.
        g jun 1843 med                                barn med
      Maren Pedersdatter                         Pauline Nielsdatter
         (ca 1814 -)                                 (- 1848 -)
              |                                          |
              |                                          |
     Ane Sofie Christensen ------ g sep 1868 ------  Ole Olsen
         (apr 1843 -)                                 (1842 -)
              |                                   Gårdejer i Pårup 
              |                                     i Østofte s 
    Vilhelm Christian Olsen
  Gårdejer i Tvede i Halsted s
         (apr 1868 -)

Vilh Chr Olsen med forfædre i skemaform

Fødslen: De tørre facts

  1. 29 jan 1868 afgik Ane Sophie fra Stokkemarke med kurs mod Hemmed Skole nær Grenå (kirkebogens afgangsliste. Tak til Else Skovbo Jensen for tydning).
  2. Den 6 apr 1868 var hun i Århus som logerende hos træskomager Peder Nielsen, Aagade 303v4, her fødte hun sit barn, der blev hjemmedøbt 18 apr (Kbg Århus Dom).
  3. Barnets efternavn blev først skrevet som Petersen men det blev overstreget og erstattet med Olsen. Olsen skrevet ovenover det udstregede, og med samme hånd.
  4. Fadderne ved hjemmedåben var: Barnets moder, arbejdsmand Jesper Nielsens hustru, smedesvend P Jensen, skomagersvend Olesen.
  5. Faderen var ukendt, men moderen havde haft ophold 10 mdr før fødslen i Stokkemarke på Lolland.
  6. Dåben blev publiceret (offentliggjort) i Århus Domkirke 14 jun, men da var mor og barn borte forlængst.
  7. Ane blev gift kort efter: 12 sep 1868 i Østofte med Ole Olsen (1842 -) (kbg). Han var født i Ryde og opvokset i Skovlænge, hvor hans far Ole Nielsen (ca 1811 -) havde købt sin fæstegård (kbg, FT).
  8. Ole Olsens ankomst til Østofte står i kirkebogens tilgangsliste 17 aug 1868, han står som gårdmand i Pårup i Østofte s, men der står desværre ikke hvor han kom fra. Han er hos sine forældre i Folketællingen 1860.
  9. Både Ole Olsen og Ane Sofie Christensen er iøvrigt født udenfor ægteskab. Ane Sofies forældre blev dog gift kort efter, men Ole Olsens mor hører vi ikke mere til.

Fødslen: Vurderinger

ad a.
At Sofie rejser fra Lolland til Århus for at føde 'i løn' er vistnok usædvanligt. Rejser var dyre, og hendes mor var enke og almindelig fæstebonde, der ikke havde råd til den slags, medmindre de havde noget på kistebunden. Selve rejsen kan altså pege i retning af en rig (men ukendt) barnefar som sponsor. At hun føder 'i løn' betyder ikke at der bliver sladret mindre på egnen, men de slipper for at stå offentligt skrifte i kirken, mens præsten i menighedens påhør skammer dem ud for deres umoralske syndighed.
ad b.
Nogen må have kendt træskomager Peder Nielsen i Århus, som lægger hus til den gravide pige og hendes fødsel. Han er søgt i de indtastede folketællinger (FT) i Dansk Demografisk Database 1845 og 1880 (de mellemliggende folketællinger er ikke indtastet), og i 1880 findes:
    Peder Nielsen, 42 år, Husfader, Klodsmager, født Veilby Sogn, Aarhus A
    Amalie Marie Jørgensen, 38 år, Husmoder, født i Asminderup, Sjælland
    De bor på Vesterbrogade i Århus.
Det ligner samme mand på en anden adresse, men det giver intet fingerpeg om at han skulle have bekendte på Lolland. Konen er fra Asminderup ved Kalundborg. Havde det nu været Asminderød kunne det godt have forbindelser på Fredensborg, som jo ligger lige udenfor denne landsby. Men der står altså Asminderup, også i originalen (AO opsl 3690).
ad c.
1800-tallet er perioden hvor vi skifter fra patronym (farsnavn) til fast efternavn (slægtsnavn). Overgangen tog hele århundredet, så folk kan ses med flere forskellige tilnavne (efternavne). Ane har rimeligvis brugt Pedersen ligesom sin far, og det må være grunden til at barnet først er skrevet som Petersen og så rettet til Olsen. Olsen viser at deres bryllup er planlagt.
ad d.
Forældrene kan godt være faddere til egne børn på denne tid. (Jeg skal ikke kloge mig på, hvordan de så kan sikre at barnet bliver kristeligt opdraget hvis forældrene falder fra). Den sidste fadder 'skomagersvend Olesen' kunne teoretisk set godt være Ole Olsen, som er med for at støtte Sofie på rejsen - eller i hvert fald omkring fødslen. Det peger på at han er faderen, og at han på ingen måde er 'tvangsgift' med Sofie.
ad e.
Ved uægteskabelige fødsler havde præsten ellers pligt til at få opklaret hvem faderen var, så han kunne blive fundet og straffet. Hvis de begge var ugift, blev de idømt bøde og offentligt skrifte i kirken foran hele menigheden, idet de havde begået 'lejermål', men hvis en af dem var gift blev de dømt for hor = ægteskabsbrud. Præsterne ved Århus Domkirke var normalt gode til at få en barnefader frem, af 169 fødte drenge i 1868 er der knap 30 uægteskabelige, men alle har en udlagt barnefader - undtagen Vilhelm Christian. Præsten skulle også sende besked til forældrenes hjemsogn(e), det synes heller ikke at være sket, siden de ikke står offentlig skrifte. Det tyder på at præsten er blevet smurt godt.
ad g.
Desværre kan vi ikke se hvor Ole Olsen kommer fra, da de flytter ind på gården i Pårup i 1868.

Lolland og Djursland

Else Skovbo Jensen oplyser, at pastor Nansen til Rimsø (10 km NV f Grenå) var gode venner med grev Knuth på Lolland. Og derfor tog præsten ca 1853 imod en enke med tre børn, som var blevet alene da manden var henrettet som deltager i Handskemagerbanden på Lolland.

Ane Sophie rejste 15 år senere til Hemmed, som kun ligger 4 km længere mod NV. Skolelæreren i Hemmed var i 1860 Peder Hansen, født i Vesterborg på Lolland, som kun ligger 5 km fra Ane Sophies Abed, han var 20 år ældre ned hende. Hun ses ikke i til- og afgangslisterne i Hemmed. Hvordan hun så i de mellemliggende 2 måneder kommer fra Hemmed og ind til Århus, og hvordan hun finder frem til træskomanden, det kan vi stadig kun gætte på.

John Thomsen oplyser at der er flere tilfælde af lolliker på Djursland, et par blev gift 1863 i Enslev, 5 km V f Grenå, manden fra Vesterborg (igen) og konen fra Ll Løjtofte. Proprietærparret på Kristiansminde i samme sogn var også lollikker, og dermed flere af deres ansatte.

Gården: fakta

[Revideret efter trykning i Slægt og Data].

Ole Olsen er født i Ryde nær Søllested 10 km Ø f Nakskov (kbg). Hans far Ole Nielsen købte 1854 sin fæstegård, der lå i Skovlænge lige på den anden side af Søllested: Skovlænge sogn og by matr nr 9a. Ole Nielsens gård var af pæn størrelse: 6 tønder hartkorn (hartkorn-målet siger kun lidt om arealet, men udtrykker hvor god gården er (til at betale skat forstås)). Den var udstykket fra godset Søllestedgård.

Ole Nielsen skyldte 3000 rigsdaler (rdl) i sin gård, og dem betalte han af på løbende, så 1877 er gælden nede på 1800 kr (NB der går 2 kr på en rdl) og han får da gælden omlagt til at være afdragsfri. 1888 sælger han gården til Peter Olsen, hans tredje søn. Der er ikke andre tinglysninger (ændrede lån) på gården i Ole Nielsens tid.
(Realregister Lollands Sdr Hrd, 1'rk, Skovlænge s ca 1830 - 1860. M-film 13.522. Fol 17. Matr nr 9a.
Realreg Lollands Sdr hrd, 2' rk, Skovlænge s 1860-1912. M-film 59.617. Fol 16. Matr nr 9a.)

Ole Olsen er i Skovlænge, da han køber sin egen gård 10 jun 1868. Den ligger i Pårup by i Østofte s 10 km Ø f Søllested. Gården har matr nr 7a Pårup by, Østofte s, og den var på 3½ tønde hartkorn, altså en del mindre end faderens.
Den var i dec 1865 solgt fra Knuthenborg Grevskab til den daværende fæster, enken Margrethe Nielsen. Hun købte den for 3.500 rdl plus noget, som ikke kan udledes af denne sætning i skødet: 'Den udlagte sum for den indfriede del af bankhæftelsen på ejendommen efter inderste obligation er betalt af køberen, men actieretten er forbeholdt og tilhører grevskabets fidecommis'. I kontrakten optræder denne sætning eller sum ikke, men der ser man at udbetalingen er 100 + 100 + 700 rdl med et halvt år imellem. Resten 2.600 rdl står som pantebrev til greven.

Ole køber af enken og prisen er 11.300 rdl rigsmønt, med udbetaling i 3 dele: 300 rdl ved underskrift, 3.000 rdl til dec termin ½ år senere, og 1.400 rdl til dec termin 1½ år senere. Pantebrev til grev Knuth 2.600 rd overtages af Ole. Sælgerpantebrev til enken 4.000 rdl, 4% p.a.

Ole omlægger sine lån med jævne mellemrum: Det er over 15 tinglysninger af nye kreditorer. Han sælger gården til Knuthenborg Grevskab 9 apr 1886.
(Realreg Maribo Birk, R 10 Østofte s. Pårup by matr nr 7a. LAK, film M 13.553.
Skøde- og panteprot Maribo Birk ltr M 1867-69, fol 340. LAK.
Skøde- og panteprot Maribo Birk ltr N 1869-72 fol 83 f. LAK.
Skøde- og panteprot Maribo Birk ltr T (1870) fol 315 f. LAK).

Gården: Vurderinger

[Revideret efter trykning i Slægt og Data].

Ole Olsens gård er kun ca ½ størrelse af hans fars. 3½ tønde hartkorn svarer på fed lollandsk muld til 25-35 ha, det er ingen herregård eller proprietærgård. Der er altså ikke belæg for at kongen gav ham en gård der var større end normalt.

Der er ingen stor udbetaling - tværtimod. Der betales 300 rdl straks, ½ år efter handelen kommer så den egentlige udbetalingssum på 3.000 rdl, men om den kan betales af årets høst kan jeg ikke vurdere. Det er ca 10 årslønninger for en arbejdsmand. Ole har ikke 'en stor pose penge' i hånden, som ville have givet en stor straks-udbetaling.

På den anden side er prisen - vistnok - meget højere, end da enken købte af grevskabet. Det er vanskeligt at vurdere, med den kryptiske sætning i skødet, men i hvert fald får enken 4.400 rdl i løbet af 1½ år samt et pantebrev på 4.000 rdl, det er en gevaldig fortjeneste efter 2½ års ejerskab. Godtnok stiger kornpriserne med 30 % fra 1860 til 1867, men alligevel. Flere forklaringer kan tænkes: Den store pose penge, eller at Ole er en dårlig økonom og bare have en gård her og nu.

Der er ikke taget lån i faderens gård på dette tidspunkt, så Ole må have haft sine egne penge.

Ole skifter sine kreditorer ud med jævne mellemrum, det tyder på at han havde problemer med at få betalt sine afdrag. Det kunne også være grunden til at han sælger til grevskabet 18 år senere, dvs da han er 42 år.

Ialt er der ikke meget omkring gården, der kan bekræfte den kongelige legende.

Legenden iøvrigt: Vurderinger

Det gods der er tale om i legenden som sædet for kongejagten må være Knuthenborg, afstanden til Ane Sophies Abed er kun 10 km. Der er et mindre undergods: Knuthenlund, kun 3½ km fra Abed. Kongejagter blev nok også afholdt på Ålholm, men det er længere væk: 30 km SØ f Abed.

Ane Sofie fødte 6 apr 1868, så undfangelsen må have fundet sted i juli 1867. Om det kan stemme med en jagt er uklart, da jagttider og fredningsbestemmelser ikke var indført. De omfattende fredningbestemmelser kom i 1896, og efter dem begynder andejagten 1 jul og 16 jul, andre fugle og rådyr 16 sep. Før den tid var det op til jægernes moral, men man har vel næppe afholdt kongejagt midt i yngletiden. Det er muligt at familien Knuth (som stadig sidder på Knuthenborg) kan oplyse om der faktisk blev afholdt kongejagt i juli 1867.

De danske kongers Kronologiske Samling kunne måske oplyse om kong Georg var i landet på den tid, men de har ikke svaret på min henvendelse, og de plejer ikke at åbne for de kongelige dagbøger, som heller ikke er tilgængelige på Rigsarkivet.

Sønnens navn ser såvist kongeligt ud: Vilhelm Christian. Men det er før set, at et uægteskabeligt barn bliver opkaldt efter fine folk, for at sløre hvem den rigtige far er.

Prinsens navn var Christian Vilhelm Ferdinand Adolph Georg, men siden han blev hellenernes konge i 1863 hed han kong Georg. Han blev født som prins 1845, blev konge af Grækenland som Georg I 1863, afrejse 17 sep 63. Gift okt 67 i St Petersborg med Zarens datter. Han var altså ikke prins på det afgørende tidspunkt, som legenden siger, den er anakronistisk på det punkt.

Ane Sofie var ikke pige på godset. Kirkebogen skriver at hun 1868 arbejdede for sin mor Maren, der siden faderens død 1857 havde drevet fæstegården i Abed i Stokkemarke s (5 km NØ f Søllested). Men hvis der har været fint besøg og kongejagt på godset, så kan de jo have indkaldt assistance til arrangementet, og der er kun 10 km fra Abed til Knuthenborg, og kun 3½ til Knuthenlund, som er et lille gods der drives under Knuthenborg. Så der er ikke umuligt at hun kan have været der.

Ifølge legenden havde Ole Olsen stilling som forvalter el lign på godset. Det er ikke sandsynligt. En almindelig bondesøn på 26 år bliver ikke sådan bare forvalter, men karl kan han jo godt have været. I folketællingen 1860 hjælper han til på faderens gård i Skovlænge, og ved købet af gården i Pårup i 1868 står der Ole Olsen i Skovlænge. Det peger på at han stadig passer sin fars gård. Men det kan selvfølgelig ikke afvises at han i mellemtiden er blevet karl på godset, og så er blevet fyret eller har sagt op, på grund af barn, kone og gård, og kortvarigt har boet hos sin far.

Konklusion

Der er kun lidt der taler for, at familegenden holder vand:

Imod legenden taler:

Konklusion: Christian Vilhelm Olsen er næppe af kongelig herkomst, uden at jeg dog tør feje legenden helt og aldeles af bordet.

Steen Thomsen



Bilag 1: Efterslægt i 2 generationer

     
Stamtavle (oversigt). Hold musen over en person for at se data.


Vilhelm Christian Olsen.
Gårdejer i Tvede i Halsted s på Lolland.
Født 6 apr 1868 i Århus (Kbg). Hjemmedøbt 18 apr 1868 i
Århus (Kbg). Dåb publiceret 14 jun 1868 i Århus Dom (Kbg).
Lever ca 1905 (Foto).
Lever 1911 i Tvede (Forlover).
Lever 1916 i Tvede (FT 1916).
Lever 1925 i Tvede (FT 1925). (Note 1)
Familielegenden beretter at han er født i Aarhus - og det
stemmer. Den mener også at hans navn skyldes at faderen var
kong Georg af Grækenland (tidligere dansk prins). Den
kongelige far kan ikke bevises, og er usandsynlig. Langt
snarere er Ole Olsen far og er den skomager Olesen der
optræder som fadder. Et foto ca 1905 viser ham og Maren
Stine med to døtre, den ene skal være Agnes Sophie. (Note 2)
FT 1890 skriver født i Århus. (Note 3)
1890 var han karl i Stokkemarke Skovhuse, så blev han gift
og var parcellist samme sted i 91 og 93.
I 1916 var han gårdejer i Tvede, 5 km mod V. Han havde en
formue på 15.000 kr, og årsindtægt 3.500. Gården har matr nr
5 a el b. Tvede ligger i Halsted s, NØ f Nakskov. I 1925 var
han parcellist i Tvede, stedet har matrikelnr 5 b, så det er
uklart om det er samme sted. (Note 4)

Gift .. apr 1891 i Stokkemarke (Kbg) med
Maren Stine Hansen.
Født 26 mar 1867 i Vestenskov (FT 1925 + 1916).
Lever 1905 (Foto).
Lever 1911 (Foto).
Lever 1916 i Tvede (FT 1916).
Lever 1925 i Tvede (FT 1925).
Et foto fra 1911-15 viser hende med datter og datterdatter,
samt mor el svigermor. (Note 5)
| 
| 
+-Hans Christian Arthur Olsen.
| På Lolland?.
| Født 17 okt 1891 i Stokkemarke Skovhuse (Kbg).
| Døbt 14 nov 1891 i Stokkemarke (Kbg).
| Lever 1916 i Tvede (FT 1916).
| Gift Sophie og Dagny. 4 børn. (Note 6)
| | 
| | 
| +-Tove Olsen.
|   Født ca 1920 (anslået). (Note 7)
|   
|   
+-Agnes Sofie Olsen.
| Født 10 aug 1893 i Stokkemarke Skovhuse (Kbg).
| Døbt 1 nov 1893 i Stokkemarke (Kbg).
| Død  ca 1966 i Birket (Peter).
| Skulle være født i Vesterborg, Lolland. Det er nabosogn
| til Stokkemarke. Hun og Jens Chr kendte hinanden før 1910.
| (Note 8)
| 
| Gift 30 jun 1911 i Halsted (Kbg) med
| Jens Christian Jensen.
| Landmand på Lolland.
| Født 3 okt 1888 i Tillitze (Peter).
| Død  ca 1972 på alderdomshjem (Peter).
| Havde 1915 gården Suderballe i Øster Nordlunde, Lolland.
| Købte så Lille Skovbøllegård, Skelstrupvej 10J, 4900
| Nakskov, men efter et par år gik den på tvangsauktion. Fik
| sig så et husmandssted i Birket s, 15 km NØ f Nakskov,
| Lolland. (Note 9)
| 
| Far: Hans Nicolaj Jensen.
| Gårdejer i Ø Nordlunde, Lolland.
| Født 17 dec 1859 (FT 1916).
| Lever 1911 i Ø Nordlunde (Forlover).
| Lever 1916 i Ø Nordlunde (FT 1916).
| Død  før 1925 (FT 1925).
| Ø Nordlunde ligger i Halsted s, NØ f Nakskov. (Note 10)
| 
| Mor: Hedevig Julie Augusta* Kamilla Sørensen.
| Født 20 dec 1859 i Tillitze (FT 1925 + 1916).
| Lever 1925 i Birket (FT 1925).
| (Note 11)
| |  
| | 
| +-Edel 'Søster' Jensen.
| | Født 1 sep 1911 i Østofte (Peter + FT 1925).
| | Død  ca 2006 (Peter).
| | Iflg FT 1916 født 1 feb. Iflg FT 1925 født 1 dec. (Note
| | 12)
| | 
| | 
| | Gift med
| | Anker Christophersen.
| | Husmand nær Birket på Lolland.
| | Født ca 1910 (Peter).
| | Død  ca 1975 (Peter). (Note 13)
| | 
| | 
| +-Hans Jensen.
| | Gårdmand på Elgård, Lolland.
| | Født 21 jan 1914 i Østofte (FT 1916 + FT 1925).
| | Død  ca 2000 (Peter).
| | (Note 14)
| | 
| | Gift med
| | Rigmor Elgård Jensen.
| | Født ca 1920 (anslået). (Note 15)
| | 
| | 
| +-Povl Nicolaj Jensen.
| | Gårdmand på Falster.
| | Født 19 dec 1915 i Halsted (Kbg).
| | Døbt 26 mar 1916 i Halsted (Kbg).
| | Død  22 nov 2004 i Nykøbing F Sygehus (Peter).
| | Begr i Nykøbing F Nordre Kgd (Peter).
| | (Note 16)
| | 
| | 
| +-Svend Jensen.
| | Født 15 okt 1917 i 'Købløse' (FT 1925).
| | Død  ca 1933 (Peter).
| | Han blev ca 16 år. (Note 17)
| | 
| | 
| +-Ruth Jensen.
| | Født 11 feb 1920 i 'Søytofte'[Systofte?] (FT 1925).
| | Død  ca 1990 (anslået). (Note 18)
| | 
| | Gift med
| | Ingvard Petersen.
| | Direktør for Statens Plantepatologiske Forsøg i Lyngby.
| | Født ca 1915 (anslået).
| | Død  ca 2000 (anslået). Eller for
| | ukrudtsforsøgsstationen i Flakkebjerg. Bror til Orla.
| | (Note 19)
| | 
| | Far: NN Petersen.
| | Født ca 1885 (anslået). (Note 20)
| | 
| | 
| +-Karen Jensen.
| | Født 4 mar 1922 (FT 1925).
| | Død  ca 1990 (Peter).
| | (Note 21)
| | 
| | Gift med
| | Holger Bøjstrup.
| | Ansat ved Statens Plantepatologiske Forsøg i Lyngby.
| | Født ca 1920 (Peter).
| | Død  ca 2005 (Peter). Eller ved ukrudtsforsøgsstationen
| | i Flakkebjerg. (Note 22)
| | 
| | 
| +-Asta el Astred Jensen.
| | Født 20 sep 1924 i Halsted (FT 1925).
| | (Note 23)
| | 
| | Gift med
| | Lønning Bjørn.
| | Bus-vognmand i Kragenæs på Lolland.
| | Født ca 1920 (anslået).
| | Død  ca 1980 (anslået). (Note 24)
| | 
| | 
| +-Else Jensen.
|   Født ca 1931 (anslået).
|   Lever 2011 (Peter).
|   (Note 25)
|   
|   Gift med
|   Orla Petersen.
|   Landmand i Stokkemarke paa Lolland.
|   Født ca 1910 (anslået).
|   Død  ca 1985 (anslået). (Note 26)
|   
|   Far: NN Petersen.
|   Født ca 1885 (anslået). (Note 27)
|   
|   
+-Valborg Rasmine Olsen.
| Født 25 okt 1895 (FT 1916).
| Lever 1916 i Tvede (FT 1916). (Note 28)
| 
| Gift 7 dec 1917 i Halsted (Kbg) med
| André Jensen.
| Landmand vel på Lolland.
| Født 21 jan 1886 i Tillitze (Kbg v/ vielsen). (Note 29)
| 
| Far: Hans Nikolaj Jensen.
| Gårdejer i Øster Nordlunde i Halsted s på Lollandca.
| Født 1850 (anslået). Han er ikke forlover for sin søn
| André i 1917. (Note 30)
| 
| Mor: Hedevig Julie Augusta Camilla Sørensen.
| Født ca 1850 (anslået). (Note 31)
| |
| | 
| +-Hilmar Jensen.
| | Født ca 1920 (anslået). (Note 32)
| | 
| | 
| +-Gunner Jensen.
| | Født ca 1920 (anslået). (Note 33)
| | 
| | 
| +-Agnete Jensen.
| | Født ca 1925 (anslået). (Note 34)
| | 
| | 
| +-Anny Jensen.
| | Født ca 1925 (anslået). (Note 35)
| | 
| | 
| +-Hans Jensen.
|   Født ca 1925 (anslået). (Note 36)
|   
|   
+-Aksel Hermann Olsen.
| Gårdmand på Lolland.
| Født 11 apr 1898 (FT 1916).
| Lever 1916 i Tvede (FT 1916).
| Lever 1925 i Tvede (FT 1925).
| 1923 bestyrede han en gård i Sandby, 1925 var han hos
| forældrene i Øster Nordlunde i Halsted s. (Note 37)
| 
| Gift 1' 12 nov 1922 i Sandby ved Nakskov (Kbg v Willys
| dåb) med
| Ingeborg Marie Hansen.
| Født 12 sep 1899 i Sandby (Kbg v begr).
| Død  25 jul 1924 på Nakskov Sygehus (Nakskov Kbg).
| Begr 31 jul 1924 i Halsted (Nakskov Kbg).
| (Note 38)
| 
| Far: Geert Hansen.
| Gårdejer i Sandby på Lolland.
| Født ca 1865 (anslået). (Note 39)
| 
| Mor: Rasmine Cathrine Jørgensen.
| Født ca 1865 (anslået). (Note 40)
| 
| Gift 2' med
| Tekla NN.
| Født ca 1900 (anslået).
| (Note 41)
| | 
| | 
| +-Willy Ingemann Olsen.
| | Født 1 maj 1923 på Nakskov Sygehus (Kbg). (Note 42)
| | 
| | 
| +-Viggo Olsen.
| | Født ca 1930 (anslået). (Note 43)
| | 
| | 
| +-Carl Olsen.
| | Født ca 1930 (anslået). (Note 44)
| | 
| | 
| +-Anne Margrethe Olsen.
| | Født ca 1930 (anslået). (Note 45)
| | 
| | 
| +-Villy Olsen.
|   Født ca 1930 (anslået). (Note 46)
|   
|   
+-Dagmar Olsen.
  Ugift.
  Født 1 mar 1902 (FT 1916).
  Lever 1916 i Tvede (FT 1916).
  Ses ikke hos forældrene 1925. (Note 47)

Noter og kilder til stamtavlen
1) FT 1816 1925 Halsted v/DDD.
2) Dattersønnesøn Peter.
3) FT 1890 Stokkemarke, AO opsl 69 + Kbg.FT 1880, Østofte s. v/DDD.
4) FT 1916 Halsted, v/ AO, opsl 102.FT 1925 Halsted, v/ AO, opsl 141.
5) Foto hos Dattersønnesøn Peter.FT 1916 Halsted, v/ AO, opsl 102.FT 1925 Halsted, v/ AO, opsl 141.
6) Peter.FT 1916 Halsted, v/ AO, opsl 102.
7) Peter.
8) Sønnesøn Peter.FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.
9) Sønnesøn Peter.FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.
10) Peter.FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.FT 1916 Halsted, v/ AO, opsl 92.
11) FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.FT 1916 v/ AO, opsl 92.Kbg Halsted 1911, Jens Chr J's vielse
12) Peter.FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.
13) Peter.
14) Peter.FT 1916 v/ AO, Halsted s, opsl 95FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.
15) Peter.
16) Sønnen Peter.FT 1916 v/ AO, Halsted s, opsl 95FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.
17) Peter.FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.
18) FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.Peter.
19) Peter.
20) Peter.
21) Peter.FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.
22) Peter.
23) Peter.FT 1925 v/ AO, Birket s opsl 106.
24) Peter.
25) Peter.
26) Peter.
27) Peter.
28) Peter.FT 1916 Halsted, v/ AO, opsl 102.Kbg vielsen.
29) Peter.
30) Kbg sønnens vielse.
31) Kbg sønnens vielse.
32) Peter.
33) Peter.
34) Peter.
35) Peter.
36) Peter.
37) Peter.FT 1916 Halsted, v/ AO, opsl 102.FT 1925 Halsted, v/ AO, opsl 141.
38) Peter.
39) Kbg Nakskov v Ingeborgs begravelse.
40) Kbg Nakskov v Ingeborgs begravelse.
41) Peter.
42) FT 1925 Halsted, v/ AO, opsl 141.- Peter kender ham ikke.
43) Peter.
44) Peter.
45) Peter.
46) Peter.
47) Peter.FT 1916 Halsted, v/ AO, opsl 102.FT 1925 Halsted, v/ AO.


Bilag 2: Arkiv-noter

Indledning

Dette bilag henvender sig til slægtsforskere der vil kontrollere mine oplysninger og/eller bygge videre på slægtstræet. For at vide hvem de 'skyldige' forfædre var, måtte jeg fastslå forfædrene i flere generationer tilbage til 1868 plus en generation mere. Her er mine afskrifter fra arkiverne.

Læsevejledning

Jeg har sorteret afskrifterne fra arkivet efter familier, med den nyeste først. Der er en overskrift med nummer for hver familie.
Overskriften nævner familiens far & mor med barn, og deres årstal: (født-død).
Indenfor hver familie kommer begivenhederne kronologisk.
Der er 8 familier.

Forkortelser og ordforklaringer:
Afgangsliste
I en periode fra 1813 skulle præsterne føre lister over ind- og udvandrere fra/til sognet.
AO
Arkivalier Online. Fotos af kirkebøger og folketællinger lagt på Internettet. Her skal man altså selv læse den gamle håndskrift. http://www.arkivalieronline.dk/
DDD
Dansk Demografisk Database. Indtastede folketællinger (og enkelte kirkebøger). Her har frivillige læst håndskriften og tastet ind - som regel korrekt, men ikke altid. http://ddd.dda.dk/
Fol
Blad. I gamle dage nummerede man ikke sider i en bog, men blade. Der går 2 sider på et blad: Forsiden og bagsiden.
FT
Folketælling
Kbg
kirkebog - læst af Steen Thomsen
LAK
Landsarkivet for Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm. Nu indlemmet i og flyttet til RA = Rigsarkivet på Christiansborg.
Matr
Matrikel (ordet betyder egl bare fortegnelse el liste) Protokol, hvor hver jordejendom har sit nr.
Realreg
Realregister
En protokol med 1 side pr ejendom. Når et skøde eller lån blev tinglæst/tinglyst, blev det nævnt med 1 linje i realregisteret, og den henviser til Skøde- og panteprotokollen.
s
Sogn.
Skøde- og panteprot
Når et skøde eller lån blev tinglæst/tinglyst, blev hele teksten afskrevet i Skøde- og Panteprotokollen. Den førtes i dato-orden, derfor er realregisteret nødvendigt.
Skifteprotokol
Når nogen dør, afholdes der skifte, hvor boet vurderes og arven fordeles. En prima kilde for at fastslå familiesammenhæng.
x
x er anvendt for et enkelt ulæseligt bogstav.
[kantet parentes]
Er sat omkring mine kommentarer.
[farfar] [moster] ...
Når jeg ved en fadder skriver [farfar] eller anden slægtsbetegnelse, er det barnets farfar. Altså efter efter min tolkning.
[?]
Betyder at det foregående ord er vanskeligt at læse, og måske kan fortolkes anderledes.


1 Valborg Olsen (1895-) og Andræ Jensen med 5 børn

Kbg Halsted 1917 vielse, AO opsl 188
Nr 10. Ungkarl landmand Andræ Jensen af Øster Nordlunde, Halsted Sogn, Lollands Nørreherred, født i Tillitse By og sogn, Lollands Sønderherred 12 jan 1886 og søn af gårdejer i Øster Nordlunde Hans Nikolaj Jensen og hustru Hedevig Julie Augusta Camilla født Sørensen.
Valborg Rasmine Olsen af Øster Nordlunde , Halsted Sogn, Lollands Nørreherred, Født i Tvede, Halsted sogn 25 oktober 1895, datter af parcellist i Øster Nordlunde Vilhelm Christian Olsen og hustru Maren Stine født Hansen.
Forlovere: Albert Nikolaj Christensen gårdejer i Øster Nordlunde. Vilhelm Christian Olsen, parcellist i Øster Nordlunde.
Vielsesbrev [kongebrev] af 24 november 1917.
Viet 1917, 7 december i Halsted.
Af Sognepræsten. I kirken.

2 Aksel Herman Olsen og Ingeborg Hansen med Willy Ingemann Olsen (1923-?)

Kbg Nakskov St Nicolai 1923 dåb drenge, AO opsl 194.
Nr 89. 1923 1. maj. Willy Ingemann Olsen. Gaardbestyrer Aksel Herman Olsen, 25 aar, og hustru Ingeborg Marie Hansen 23 aar, Sandby, viede 12 november 1922 Sandby. [Døbt] 1 juli 1923. Sognepræst C. Petersen i Sandby Kirke. [Faddere:] Moderen og Faderen af Sandby. Particulier Vilhelm Kristian Olsen og hustru Maren Stine f Hansen af Ø Nordlunde.

Kbg Nakskov St Nicolai 1924 begravede kvinder, AO opsl 221.
Nr 38. [Død] 1924, 25 juli Nakskov Sygehus. [Begr] 1925, 31 juli Halsted. Ingeborg Marie Olsen født Hansen. Gift med gaardbestyrer Axel Herman Olsen Ø Nordlunde Halsted sogn. Født i Sandby datter af gaardejer Geert Hansen og hustru Rasmine Cathrine Jørgensen. [Alder og fødselsdag] 24 aar, 12 september 1899. Provst Jungersen.

3 Jens Chr Jensen & Agnes Sofie Olsen med Povl Jensen (1915-2004)

Kbg Halsted 1911 vielse, AO opsl 175.
Nr 5. Ungkarl gårdejer Jens Christian Jensen af Sørup, Østofte s, født i Tillitze by og s 3 okt 1888, og søn af gårdejer i Øster Nordlunde, Halsted s, Hans Nicolaj Jensen og hustru Hedevig Julie Augusta Kamilla f Sørensen.
Pige Agnes Sofie Olsen af Tvede, Halsted s, født i Skovhuse, Stokkemarke s, 10 aug 1893, datter af gårdejer i Tvede Vilhelm Christian Olsen og hustru Maren Stine f Hansen.
Forlovere: Hans Nicolaj Jensen, gårdejer i Øster Nordlunde [hans far], Vilhelm Christian Olsen, gårdejer i Tvede [hendes far].
Lysning bestilt 7 jun 1911. Viet 30 jun i Halsted af sognepræsten i Kirken.

Kbg Halsted 1915-16 dåb v/ AO.
Født 19 dec 1915. Suderballe, Øster Nordlunde
Dåb Halsted 1915 nr 24, AO opsl 27: Povl Nicolaj Jensen, døbt 26 mar 1916.
Faddere husbetyr. Nicoline Jensen, Nøbbølle Hedegård, propr Harald Berendsen do, pige Valborg Olsen, Halsted Tvede [moster], landmand Arthur Olsen do [morbror].

FT 1916 Halsted.
Jens Jensen 3 okt 1888.
Agnes Jensen 10 aug 1893
Edel Jensen 1 feb 1911 (ses ej født/døbt i Halsted).
Hans Jensen 21 jan 1914. (ses ej født/døbt i Halsted.
dreng 19 dec 1915. (dåb i Halsted)
En pige og en karl

FT 1925 Lindet, Birket s, AO opsl 106.
Jens Jensen, 3-10 1888, Tilse, husfader, landmand.
Agnes Jensen, 10-8-1893, Stokkemarke, husmor.
Edil Jensen, 1-12-1911, Østofte.
Hans Vilhelm, 21-1-1914, Østofte.
Povl Jensen, 19-12-1915, Halsted.
Sven Jensen, 5-10-1917, Købløse.
Ruelt [Ruth] Jensen, 11-2-1920, Søytofte [Systofte, Falster?].
Karen Jensen, 4-3-1922, ??
Astred Jensen, 20-9-1924, Halsted.
Augusta Jensen fdt Sørensen, 20-12-1859, Tilse.

4 Vilhelm Christian Olsen & Maren Stine Hansen med Agnes Sofie Olsen (1893 - ca 1966)

FT 1890 Stokkemarke, AO opsl 69.
Skovhuse.
Familie nr 8. Person nr 35. Vilhelm Olsen. 21 år. Ugift. Fødested: Århus [!], karl i Skovhuse.

Kbg Stokkemarke 1891, vielse. AO opsl 73.
Nr 6. Ungkarl Vilhelm Christian Olsen, parcellist i Nissemose [Huse i Stokk. s], 23 4/12 år.
Pige Maren Stine Hansen, tjenende hos gårdejer P Nygaard i Abed, 24 4/12 år.
Forlovere: Gårdejer Rasmus Jensen Albrechtsen i Stokkemarke Skovhuse [hans mors stedfar?], husmand Christen Sørensen fra Ohre [Ore i Arninge s, 10 km væk].
Viet [ulæselig dato på AO] april. Indskrev.. 14 aug.

Kbg Stokkemarke 1891, dåb, AO opsl 22.
Nr 26. Født 17 okt 1891. Hans Christian Arthur Olsen. Parcellist Vilhelm Christian Olsen i Skovhuse og hustru Maren Stine Hansen (25 år). Faddere: Pige Anne Jørgensen i Abed bB [bar barnet], husmand Christen Pedersen, ..din, Line Olsen, Stokkemarke, husmand Christian Pedersen, Stokkem, barnets fader.

Kbg Stokkemarke 1893 dåb, AO opsl 55.
Nr 7. Født 1893 10 aug. Skovhuse Stokkemarke s. Agnes Sofie Olsen.
Parcellist Vilhelm Christian Olsen og hustru Maren Stine Hansen i Skovhuse (26 år).
Døbt 1 nov 1893.
Faddere: Gårdejer Lars Ibsens hustru Maren Stine Pedersen [kusine ?] i Skovhuse b b, parcellist Niels Skaftes hustru Meta Rasmussen i Skovhuse, gårdejer Lars Ibsen i Skovhuse, parcellist Niels Skafte i Skovhuse.

Ikke nogen søskende døbt i Stokkemarke jan 1892 - sep 1900.

FT 1916 Halsted, AO opsl 102.
Tvede. Familie nr 6. Matr nr 5a [?].
Vilhelm Olsen, 6 apr 1868, husfader, jordejer landmand, indkomst 3.500, formue 15.000.
Marentine [Maren Stine] Olsen, 26 mar 1867, husmoder.
Arthur Olsen, 17 okt 1891, søn, landbrug.
Hermann Olsen, 11 apr 1898, søn, landbrug.
Valborg Olsen, 25 okt 1895, datter, syerske.
Dagmar Olsen, 1 mar 1902, datter.
Kathrine Sørensen, 19 feb 1835, slægtning, privat understøttelse.

FT 1925 Halsted, AO opsl 141.
Øster Nordlunde. Matr nr 5b [?].
Vilhelm Christian Olsen, 6 apr 1868 i Østofte Maribo, husfader, landbrug.
Marie Stine [Maren Stine] Olsen, 26 mar 1867 i Vestenskov, husmoder.
Aksel Hermann Olsen, 11 apr 1898 i Halsted, enkemand, logerende, landbrug.
Villy Ingeman Olsen, 1 maj 1923 i Nakskov, søn [Hermans].

Halsted Kbg går på AO kun til 1922.

5 Hans Nicolaj Jensen & Hedevig Augusta f Sørensen med Jens Chr Jensen (1888 - ca 1972)

FT 1916 Halsted, AO opsl 92.
Øster Nordlunde. Familie nr 12. Matr nr 6a.
Hans Jensen, 17 dec 1859, husfader, gårdejer, Indkomst: 4.000, formue: 18.000.
Hedevig Jensen, 20 dec 1859, husmoder.
Anders Jensen 21 jan 1846, slægtning.
Gustav Jensen, 31 dec 1899, slægtning.
Karen Johansen, tyende.

6 Ole Olsen, & Ane Sophie Christensen med Vilhelm Christian Olsen (1868 - 1925 - ?)

Kbg Stokkemarke 1868, afgang v/ AO.
[Afganslisten er ført grundigt!]
Nr 3205. Ane Sofie Christensen (stedse her), alder 24 9/12, fra moderen GredXbad [?] Christen Pedersens enke, [til] Hermod [?] Skola [?] for Grenaae. 29 jan 1868.

Kbg Århus Dom 1868, dåb. AO opsl 14.
Nr 46. Uægte. Født 6 apr [1868]. Vilhelm Christian [Petersen overstreget og erstattet med] Olsen [skrevet ovenover med samme hånd]. Hjemmedøbt af pastor Schütte 18 apr 1868, dåben publ i kirken 14 jun 1868. Ugift Ane Sofie Christensen (logerende hos klodsmager Peder Nielsen) ingen barnefader udlagt. Aagade 303 v 4. 25 år. Faddere: Barnets moder, arbmd Jesper Nielsens hstr, smedesvend P Jensen, skomagersv Olesen [? barnefar ?]. Moderen havde haft ophold 10 mdr f f i Stokkemarke på Lolland.

Kbg Østofte 1868, tilgang. AO opsl 103.
Nr 61. 17 aug. Ole Olsen, født i Ryde, 26 år, gmd i P. [Pårup].

Kbg Østofte, 1868, vielse. AO opsl 240.
Nr 10. Ungkarl Ole Olsen, 26 år, gårdmand i Pårup.
Pige Ane Sophie Christensen, 25 år, i Pårup.
Forlovere: Gårdmændene Ole Nielsen [vel hans far i Skovlænge] og Morten [?] Pedersen i Vesterborg Skovhuse.
Viet 12 sep [1868] i Kirken. Brudg v 1842, bruden v 1843 af ..... ..... [vaccinationer]. Lyst 1. g. 6. S e Trin [19 jul].
[En Morten Pedersen i V Skovhuse ses både FT 1860 og 1870, men ingen Ole Nielsen, men han ses i Skovlænge -1844-80-].

FT 1870 Østofte. AO opsl 101.
Pårup en gård.
Ole Olsen, 27 år, Skovlænge s, husfar, avlsbruger.
Sophie Olsen, 26 år, Stokkemarke, husmoder.
Jørgen Abraham, 26, gift, Landet s, tyende, indsidder.
Vilhelm Christian Olsen, 1 år, Østofte [!], barn.
Marie Jacobsen, 13 år, Thirsted s, tyende.

Kbg Østofte, 1870, dåb. AO opsl 120.
Nr 20. Født 16 maj [1870]. Oline Maren Stine Olsen. Døbt 18 sep i Kirken. Gårdmand Ole Olsen og kone Ane Sophie Christensen, 27 år, i Pårup. B af moderen. Fadd: Ungkarl Ole Jørgen Sommer i Pårup, ungkarl Jørgen Rasmussen i Pårup, pige Margrethe Eggertsen i Pårup. Moderen Intr 1 S eft Trin.

Realreg Maribo Birk, R 10 Østofte s, Pårup by matr nr 7a. LAK film M 13.553.
(protokollen begynder på film M 13.552).
Gården: Glsk 23 rdl 72 sk. Htk 3 td 3 sk 2 alb.
Adkomster:
1 Margrethe Nielsen, skøde 17 dec 1868. M 340
2 Ole Olsen, skøde 22 dec 1869. N 83.
3 lensgreve A O Knuth, skøde 8 apr 1886. T 315.

Hæftelser: der er over 15 pantebreve i Ole Olsens tid!

Skøde- og panteprot Maribo Birk, ltr M 1867-69, fol 340. LAK.

Skøde på Pårup 7a.
Eggert Christopher greve Knuth har solgt 19 dec 1865. Skøde 17 dec 1868 til Margrethe Nielsen, enke efter gårdfæster Hans Nielsen. Hun fæstede gården, som hører under Knuthenborg Grevskab. Østofte s, Pårup by nr 7a. 3 td htk, 5 sk, 1/4 album.
'Den udlagte sum for den indfriede del af bankhæftelsen på ejendommen efter inderste obligation er betalt af køberen, men actieretten er forbeholdt og tilhører grevskabets fidecommis'.
[Hvaba? Denne bankhæftelse er ikke tinglæst, så hvor stor er den?]
Konge- og kirketiende 2 tdr hvede + 2 tdr byg, præstetiende 7 sk 1 fjdk hvede + 1 td 3 fjdk byg, 7 skp 1 fjdk havre.
Gårdens pris 3.500 rdl.
Der er for lehns...... vedkommende ikke noget til hinder for at dette skøde tinglæses.

Kontrakt: grevskabet til Margrethe Nielsen.
.....
Hvis skellet til fredskoven matr 7X ikke stemmer med kortet, skal der rettes i matriklen.
Køber betaler udover købesummen renter af 1/6 bankhæftelse efter inderst obligation.
Jagtretten beholder grevskabet i 10 år.
Besætning og inventar følger med gården.
Pris 3500 rdl rigsmønt, hvoraf 2600 rdl bliver stående på 4 % obligation til grevskabet. Resten betales med 100 rdl til juni termin 1866, 100 rdl til december termin 1866 og 700 rdl til juni termin 1867. Hele købesummen forrentes med 4% pa, at erlægge med halvdelen hver termin. [Dvs at der betales 2 + 2 % af de 2600 - de kan vel ikke mene at der skal betales renter af udbetalingen?].
Skøde etc skrives senest dec termin 1867.
Underskrevet 19 dec 1865 af Knuth Knuthenborg og MN med laugværge Niels Christiansen.

Obligationen på 2600 rdl.

Declaration at jagtretten tilhører grevskabet i 10 år.

Skøde og kontrakt og obligation og declaration tinglæst 2 mar 1869.

Skøde- og panteprot Maribo Birk ltr N 1869-72 fol 83 f. LAK.

Salg af Pårup 7a.
22 jun 1868 fra Hans Nielsens enke til Ole Olsen.
[Helt kortfattet indledning]

Købekontrakt
10 jun 1868 fra Margrethe Nielsen enke efter Hans Nielsen i Pårup til Ole Olsen i Skovlænge.
Hartkorn 3 tdr 4 skp 3 fjdk 11/2 album. Gammelskat 23 rdl 86 skilleing.
Overtagelse strax. Sælger kan blive boende 2 mdr og have sine kreaturer til de snarest bliver sogt på auktion. Jagtretten stadig 10 år hos grevskabet.
Købesum 11.300 rdl rigsmønt. Betales med:
300 rdl ved underskrift,
3.000 rdl til dec termin 1868 (om 1/2 år)
1.400 rdl til dec termin 1869
2.600 rdl som sælger skylder grevskabet overtages af køber,
4.000 rdl som sælgerpant, 2' prio, 4 % pa.

Ole Olsen har sin far Ole Nielsen i Skovlænge som kautionist.
Underskr 10 jun 1868.

Udbetalingen 300 rdl betalt 10 jun 1868.
3.000 rdl plus renter betalt 18 dec 1868.
1.400 rdl plus renter betalt 22 dec 1869

Skøde på Pårup 7a den 22 dec 1869.
Ny panteobl på 2600 rdl udstedt af Ole Olsen til grevskabet. 22 dec 1869.

Obligationens tekst. Udslettet 25 jun 1878. Q 433.

Panteobl på 4.000 udstedt af Ole Olsen til Margrethe Nielsen, 22 dec 1869. Udslettet 24 dec 1878.

Tinglæst 11 jan 1870

Skøde- og panteprot Maribo Birk ltr T (1870) fol 315 f. LAK.

Salg af Pårup 7a.
Fra Ole Olsen til grevskabet Knuthenborg.
Skøde 9 apr 86, kontrakt 31 mar 86. sum 25.000 kr.
4 panthavere overtages = 17.500.
Ved underskrift 1.500 kr.
8 apr iår 6.000 kr.

Navnereg Skøde- & panteprot Maribo Birk, LAK, film LAK 3664.
16 jul 1872, Ole Olsen i Abed, udst obl 13/7 72 til kbmd P Sørensen i Stokkemarke på 68 kr 20 øre ..... O 12 [vel: indført i skøde og pantebog].
[Hov ]

Kbg Østofte, 1875, dåb. AO opsl 86.
Nr 22. Født 13 jul 1875. Dagmar Kirstine Klarias Olsen. Døbt 24 okt 1875 i Kirken. Gårdmand Ole Olsen og hstr Ane Sophie f Christensen, 32 år, af Pårup. Fadd: Gårdmand Christian Christensens hustru af Stokkemarke [morbrors kone ?], pige Julie Christine Olsen, gdm Ole Nielsen Klak [Klok?] af Skovl... [farfar], smedesv ungk H Jørgen Eriksen af Nebbelunde.

FT 1880 Maribo, Fuglse, Østofte, Paarup. v/DDD.
Ole Olsen, 37, Gift, husfader og gårdejer, Ryde
Ana Sophie Olesen f Christensen, 36, Gift, hans kone, Hillested
Wilhelm Christian Olesen, 11, Ugift, deres barn, Østofte
Betina Margrete Olesen, 10, Ugift, deres barn, Østofte
[Det er Oline Maren Stine!!]
Dagmar Kirstine Olesen, 4, Ugift, deres barn, Østofte
Rasmus Johannes Pedersen, 18, Ugift, tjenestedreng, Stokkemarke
Dorthe Andersen, 16, Ugift, tjenestepige, Stokkemarke

FT 1890 Østofte v/ AO
Ikke fundet
Ole Olsen og Ane Sophie.

FT efter 1880 v/DDD
Ikke fundet Ole Olsen eller An% So% .
Disse FT er kun sparsomt indtastet.

Efter familien
Vilhelm Christian Olsen havde ca 19 søskende, som alle udvandrede til USA.
Hmmm i 1880 er der 3 børn og moderen er 36, så det bliver vel højst til 3-6 børn mere.

Udtræk fra DDD Udvandrerdatabasen
Hos: Dansk Data Arkiv, Dansk Demografisk Database

Søgt på Olsen der kommer fra Østofte.
NB Hvis de er født i Østofte men bor et andet sted ved udrejsen, er de IKKE med her.
Oline ses nederst.

8 post(er) fundet, her vises kun navn, alder, dato.

Navn: Olsen, Hans
Alder: 23
Forevisningsdato: 6/28/1899

Navn: Olsen, Hans Peter
Alder: 23
Forevisningsdato: 2/15/1888

Navn: Olsen, Carl
Alder: 20
Forevisningsdato: 7/1/1887

Navn: Olsen, Chr. Jul.
Alder: 24
Forevisningsdato: 10/15/1896

Navn: Olsen, Rasmus
Alder: 25
Forevisningsdato: 3/24/1869

Navn: Olsen, Jes Aug. Stilling:
Alder: 18
Forevisningsdato: 6/20/1893

Navn: Olsen, Chr. Jul
Alder: 19
Forevisningsdato: 3/18/1891

Navn: Olsen, Oline <===
Bestemmelsessted: Omaha, Nebr.
Forevisningsdato: 2/15/1888

Husværten i Århus
Ane Sofie var ved fødslen 1868 logerende hos klodsmager (træskomager) Peder Nielsen.
Det kunne godt være ham her:

Aarhus, Hasle, Aarhus Købstad, Århus Købstad 17, 21d-/vesterbrogade, 90, FT 1880, A4181
Peder Nielsen, 42, Gift, Husfader, Klodsmager, Veilby Sogn, Aarhus Amt
Amalie Marie Jørgensen, 38, Gift, Husmoder, Asminderup, Sjælland
Niels Thorvald Marinus Nielsen, 12, Ugift, Søn, Aarhus
Peter Oscar Theodor Nielsen, 10, Ugift, Søn, Aarhus
Jørgen Holger Nielsen, 7, Ugift, Søn, Aarhus
Anders Marinus Nielsen, 5, Ugift, Søn, Viby
Peter Magnus Nielsen, 2, Ugift, Søn, Aarhus

Den er set efter i FT-originalen (AO opsl 3690): Konens fødested ER Asminderup, ikke Asminderød.

I FT 1845 ses på fattiggården i Asminderup en enke med en 4-årig datter Amalie Marie.

7 Ole Nielsen & Kleria Margrethe Christensd med Ole Olsen (1842 - 1886 - ?)

Kbg Ryde 1842, dåb. AO opsl 2.
Nr 4. Født 31 mar. Ole Olsen. Døbt 16 maj i kirken. Forældre: Ugift fruentimmer Pauline Nielsdatter af Gammelgård, som barnefader udlagdes ungkarl Ole Nielsen på Søllestedgård. Faddere: Gmd Søren Hansens kone i Øster Thølested [? Thirsted? Søllested?], gmd Søren Hansen ibid, ungk Hans Christopher Sørensen ibid, ungk Julius Nielsen i Kalhaven. Uægte.

Kbg Skovlænge 1844, dåb. AO opsl 112.
Nr 3. Født 7 okt 1844. Niels Olesen. Døbt 24 nov i Skovlænge kirke. Ole Nielsen og hustru Kleria Margrethe Christensd, gårdfolk af Skovlænge.

FT 1845 Skovlænge v/DDD.
Maribo, Lollands Sønder, Skovlænge, Skovlænge Bye, en Gaard, 35, FT-1845, B8413
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Ole Nielsen, 34, Gift, Gaardmand, Nordlunde S., Maribo A.
Kleria Christensdatter, 26, Gift, hans Kone, Utterslev S., Maribo A.
Ole Olesen, 3, Ugift, deres Barn, Skovlænge
Niels Olesen, 1, Ugift, deres Barn, Skovlænge
Jens Jensen, 23, Ugift, Tjenestekarl, Halsted S., Maribo A.
Niels Sørensen, 16, Ugift, Tjenestekarl, Kjøbeløv S., Maribo A.
Stine Rasmusdatter, 20, Ugift, Tjenestepige, Søllested S., Maribo A.
Johanne Christensdatter, 17, Ugift, Tjenestepige, Ryde S., Maribo A.

FT 1850 Skovlænge v/DDD.
Maribo, Lollands Sønder, Skovlænge, Skovlænge By, en Gaard, 41, FT-1850, B8421
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Ole Nielsen !!, 39, Gift, Gaardmand og Huusfader, Nordlunde
Kleria Margrethe Christensdatt, 31, Gift, hans Kone, Utterslev
Ole Olsen, 8, -, deres Barn, Ryde
Niels Olsen, 6, -, deres Barn, her i Sognet
Peder Olsen, 2, -, deres Barn, her i Sognet
Jens Jensen, 16, -, Tjenetyende, her i Sognet
Hanne Christensdatter, 22, Ugift, Tjenestetyende, Ryde

FT 1860 Skovlænge AO opsl 12.
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Ole Nielsen, 49, Gift, Gaardmand og Huusfader, Nordlunde
Kleria Margrethe Christensdatt, 40, Gift, hans Kone, Utterslev
Ole Olsen, 18, Ugift, deres Barn, Ryde
Niels Olsen, 15, -, deres Barn, her i Sognet
Peder Olsen, 12, -, deres Barn, her i Sognet
Christian Olsen, 8, -, deres Barn, her i Sognet
Andreas Olsen, 5, -, deres Barn, her i Sognet
Lotte Marie Jensen, 15, -, Tjenestefolk, Halsted sogn
Dorthe Rasmussen, 32, -, Tjenestefolk, Nysted

Realregister Lollands Sdr Hrd, 1'rk, Skovlænge s ca 1830 - 1860. M-fil 13.522.
Lollands Sdr Hrd, Skovlænge mfl sogne Fol 17
Matr 9a.
Nyt hartkorn: 6 tdr 0 skæpper 2 fjerdingkar 1 album
Arvefæste ejendom Søllestedgård

Skøder:
Skøde 1854 fra kammerråd Lauritz Jørgensen til Ole Nielsen. læst 26 maj 1854. nr 8 fol 471.

Hæftelser:
Årlig a... afgift 31/2 rdl pr tdr hartkorn til ejeren af Søllestedgård med 1' prioritet.

Obligation fra Ole Nielsen til kammerråd Lauritz Jørgensen til Søllestedgård med A...afgift. læst 26 jun 1854. Nr 8 fol 473. 3000 rdl.

Realreg Lollands Sdr hrd, 2' rk, Skovlænge s 1860-1912. M-film 59.617.
Lollands Sdr hrd. Eget bind for sognet. Fol 16. Matr 9a.

Skøder:
Ole Nielsens skøde gentaget.
Skøde fra Ole Nielsen til Peter Olsen. 14 jun 1888. Nr 21 fol 544.

Hæftelser:
1. A...afgift gentaget, første prioritet.
2. Ole Nielsens obligation på 3000 rdl gentaget. 31 maj 1877 udslettet, der er afdraget 4200 kr, rest 1800 kr. 3 jun 1880 udslettet, rest 1800 kr.
3. Oles obligation til ejeren af Søllestedgård på 2000 kr, anden prioritet, læst 1 sep (?) 1880, nr 18 fol 282.

FT 1880 Skovlænge v/DDD
Maribo, Lollands Sønder, Skovlænge, Skovlænge By, en Gaard, 33, FT-1880, C4810
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Ole Nielsen, 69, Gift, Husfader, Gaardejer, Norlunde Sogn, Maribo Amt
Kleria Margrethe f Christensen, 61, Gift, Husmoder, Utterslev Sogn, Maribo Amt
Peder Olsen, 31, Ugift, deres Barn, Skovlænge Sogn, Maribo Amt
Andreas Friis Olsen, 25, Ugift, deres Barn, Skovlænge Sogn, Maribo Amt
Julie Marie Kristine Olsen, 19, Ugift, deres Barn, Skovlænge Sogn, Maribo Amt
Marie Rasmine Pedersen, 18, Ugift, Tyende, Søllested Sogn, Maribo Amt
Lars Iversen, 18, Ugift, Tyende, Vesterborg Sogn, Maribo Amt

Anders Friis Olsen konf 1869. AO opsl 29.
Ole Olsen ses ikke konf.

8 Christen Pedersen & Maren Pedersdatter med Ane Sophie Christensen (1843 - 1880 - ?)

Kbg Tirsted 1843 dåb. AO opsl 39.
Nr 4. Født 1843 16 apr. Anne Sophie Christensen. Døbt 3 jun i kirken.
Moderen Maren Pedersdatter i Brandstrup Hjarreg [?], faderen Christen Pedersen tjenestekarl i Landet præstegård.
Båren af Karen Marie Pedersdatter, gårdmand Peder Larsens barn i Nebbelunde [moster?], faddere: Anne Pedersdater gårdmandsdatt i Branderup Hjar., Jørgen Christensen ..gekarl i Øster Tirsted, Peder Dideriksen ligeledes, Julius Møller i Rødby.

Kbg Tirsted 1843 vielse. AO opsl 83.
Nr 1.
Ungkarl Christen Pedersen, 23 år, tjenestekarl i Landet præstegård.
Maren Pedersdatter, 29 år, Brandstrup Haring[ård].
[Ingen forlovere anført]. Viet: 2 jun 1843. I kirken. Tillysning er foregået i Landet [ca].

FT 1845, Stokkemarke v/DDD.
Maribo, Lollands Sønder, Stokkemarke, Abed Bye, en Gaard, 9, FT-1845, B8414
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Christen Pedersen, 25, Gift, Gaardmand, Vesterborg S., Maribo A.
Maren Pedersdatter, 31, Gift, hans Kone, Landet S., Maribo A.
Ane Sophie Christensen, 2, Ugift, deres Barn, Thirsted S., Maribo A.
Peder Christensen, 1, Ugift, deres Barn, Stokkemarke
Frederik Frederiksen, 34, Ugift, Tjenestekarl, Stokkemarke
Niels Jørgensen, 21, Ugift, Tjenestekarl, Stokkemarke
Ane Sophie Eriksen, 36, Ugift, Tjenestepige, Nakskov
Ane Lisbeth Nielsdatter, 18, Ugift, Tjenestepige, Søllested S., Maribo A.
Grethe Frederiksdatter, 63, Enke(mand), Aftægtskone, Halsted S., Maribo A.

FT 1850 Stokkemarke v/DDD.
Maribo, Lollands Sønder, Stokkemarke, Abed By, en Gaard, 27, FT-1850, B8423
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Christen Pedersen, 30, Gift, Gaardmand, Huusfader, Vesterborg Sogn, Maribo Amt
Maren Pedersdatter, 36, Gift, hans Kone, Landet Sogn, Maribo Amt
Ane Sophie Christensen, 7, -, deres Barn, Thiersted Sogn, Maribo Amt
Peder Christensen, 6, -, deres Barn, her i Sognet
Christian Christensen, 4, -, deres Barn, her i Sognet
Niels Jørgensen, 26, Ugift, Tjenestekarl, fraværende, indkaldt til Krigstjenesten, her i Sognet
Abraham Jensen, 21, Ugift, Tjenestekarl, her i Sognet
Rasmus Jensen, 16, Ugift, Tjenestekarl, her i Sognet
Kirsten Nielsdatter, 17, Ugift, Tjenestepige, Ryde Sogn, Maribo Amt
Grethe Frederiksdatter, 68, Enke(mand), Aftægtskone, Halsted Sogn, Maribo Amt

Kbg Stokkemarke 1857-58, begr. AO opsl 259.
1857 nr 13. Død 24 dec. Begr 2 jan 1858. Christen Pedersen, gårdmand i Abed. 37 3/4 år. Brystsyge [tuberkulose].

Skifteprot Maribo Birk 1857-62 fol 42. LAK.
25 dec 1857 dødsanmeldelse arvefæstegårdmand Christen Pedersen i Abed, død dagen før 37 år, efterlader enke Maren Pedersdatter og deres børn:
1. Ane Sophie Christensen 14 år,
2. Peder Christensen, 13 år,
3. Christian Christensen 11 år,
4. Ingeborg Christensen 5 år.
enken agter at ansøge om uskiftet bo.

do fol 48
Uskiftet bo bevilget. Lolland-Falsters Stiftamt 30 jan 1858.
Det koster godt 80 [hvad?] et par folier længere fremme.

FT 1860 Stokkemarke v/AO opsl 33.
Abed by nr 52, en gård.
Maren Pedersdatter, 46, enke, Landet ....., gårdeierske [?] husmoder,
Ane Sophie Christensen, 17, ugift, Thirsted s, Hendes barn.
Peder Christensen, 16, do, her i sognet, do.
Christian Christensen, 14, do, do, do.
Ingeborg Christensen, 8, do, do, do.
Rasmus Jensen, 26, ugift, do, Tjenestefolk.
Niels Jacobsen, 20, do, Thirsted s .., do.
Barbara Nielsen, 17, do, Gurreby s ..., do.

Kbg Stokkemarke 1870, vielse. AO opsl 231.
Viet 1870 Nr 7. Brudgom: [de er ombyttet] Enken efter afdøde gårdejer i Abed Kristen Pedersen [:] Maren Pedersdatter. 55 år. .... fra alle de umyndige børn af 26 august 1870. Brud: Ungkarl og gårdejer i Skovlænge Rasmus Jensen i Nissemosen, 351/2 år, vaccineret 10 Oktober 1836 af Møller. Forlovere: Gårdejer i Skovhuse C L Galschiøtt, sognepræstens hustru. Viet: 28 august 1870 i Kirken. Indskrevne: 14 juli 1870.

FT 1880 Stokkemarke v/DDD.
Maribo, Lollands Sønder, Stokkemarke, Skovhuse By, en Gaard, 159, FT-1880, d2315
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Rasmus Jensen, 45, Gift, Husfader, Gaardejer, Stokkemark Sogn, Maribo Amt
Maren Pedersen, 66, Gift, hans Kone, Landet Sogn, Maribo Amt
Jensine Marie Jensen, 19, Ugift, Tjenestepige, Stokkemark Sogn, Maribo Amt

Steen Thomsen

Indlagt på WWW: jul 2015.
Steen Thomsen's forside   >   Artikel-oversigt   >   Er fam. Jensen af kongelig afstamning ?  >  Top
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk