Steen Thomsen's forside  >  Artikel-oversigt  >  Om IGI - Især på Ísland.
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk

Trykt i Slægt og Data 1995.1

Steen Thomsen:


Om IGI - Især på Ísland.


I Slægt og Data 1994.4 havde Jens Finderup en udmærket artikel med eksempler på, hvad man kan bruge mormonernes IGI til. (IGI = International Genealogical Index, en omfattende fortegnelse over dåb og vielser, men ikke dødsfald).
 
 

Især når man leder efter forfædre der flyttede over sognegrænsen (hvorfor blev de dog ikke hjemme?) er IGI et fantastisk stærkt værktøj. MEN det skal bruges med megen omtanke, især når man søger efter Maren Hansdatter og Peter Nielsen og andre almindelige navne.

Ligesom når man selv pløjer sin lange vej igennem kirkebogen efter et almindeligt navn, er det fristende at tage den første den bedste, i stedet for at søge tilbunds og så sortere den mest sandsynlige ud. Og IGI omfatter jo IKKE hele kirkebogen, så selv om man fandt noget i IGI, kan den rigtige stadig gemme sig i kirkebogen.

Dertil kommer at der desværre ikke er nogen kvalitetskontrol på de oplysninger der er kommet ind i IGI, hverken på kirkebogsafskrifter eller anetavler. Arbejdet er lavet af almindelige mennesker som dig og mig (og vi laver jo også fejl), og desuden af nogen der er mindre kritiske end os. Heller ikke de der har samlet og sorteret oplysningerne kan kaldes fejlfri. En af mine hoved-anker er, at alt for mange af dem ikke kender sproget, og det kan give mange sære resultater.

Jeg har arbejdet med IGI for Ísland, og her er et udpluk af de rædsler jeg stødte på:

Der er rask væk konstrueret personer og navne. Det er jo ganske uvidenskabeligt, og tilmed er det ikke altid gjort rigtigt. Feks:

Det var jo nogle fæle eksempler, og de skal tjene til advarsel mod at æde hvad som helst, bare fordi det er på mikrokort eller CD. På den anden side skal de fæle få, ikke tage al glansen af de mange solide, og de udgør heldigvis langt hovedparten.

IGI er en enorm samling, og et godt sted at søge. Hvis man bruger det med sin kildekritiske sans i behold, og som indgangsbøn til kirkebøgerne, så er man rigtig godt hjulpet.

Steen Thomsen


Indlagt på WWW: jun 1998.

Steen Thomsen's forside  >  Artikel-oversigt  >  Om IGI - Især på Ísland.  >  Top
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk