Steen Thomsen's forside   >  Artikel-oversigt   > Bauers kalender på PC.
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk

Trykt i Slægt og Data 1996.4


Steen Thomsen:


Bauers kalender på PC.

  - Anmeldelse af programmet Kosmosoft Kalender.



Bauers Calender for årene 601 - 2200 er et uundværligt hjælpemiddel for alle historikere - også os slægtshistorikere. Her kan vi slå op og se om oldemor var søndagsbarn, og her kan vi oversætte tipoldefars dåbsdag: 15' søndag efter Trinitatis.

Nu fås den på PC! Programmet er skrevet af Morten Olsen (som også kalder sig Kosmosoft), og sælges af Dansk Historisk Fællesråd for 148 kr (ligesom bogen). Det kører under Windows 3.x eller Windows 95, og er skrevet i Visual Basic og noget tabelvisningsprogrammel herunder. Det fylder 1 MB på pladelageret (disken).

Installation og hjælp.

Programmet er pærenemt at installere, og for den der kender Bauers Calender og Windows er det også nemt at bruge. Der er hjælpefunktioner i Windows' sædvanlige stil (også så man automatisk får hjælp til det man har på skærmen lige nu) og den ser nydelig ud. Den bedste anbefaling er vel, at jeg ikke har brugt hjælpen ret meget.

Under Hjælp finder man også alle Bauers forklaringer til kalendermatematikken (og den er altså sej), og hans liste over navngivne dage, herunder Dom Rogate, Annuntiatio Mariæ, Trinitatis og hvad de nu allesammen hedder. Altsammen i afskrift med Bauers egen bogstavering. Det virker lidt ulogisk at den er lagt under hjælp, men det har den fordel at Window's hjælp er et hypertekst-system, så nøgleord (som står med grønt) kan man klikke på, og springe hen til forklaringen.

Så der er meget tekst at finde under hjælp. Ser man på pladelageret (disken), fylder det lidt over 600 k, dvs dobbelt så meget som selve programmet og kalenderfilerne. Spørger, og I vil finde svar.

Årskalendere.

Man får fat i en kalender, ved at vælge 'Kalender' i menuen og taste årstallet. Slet og ret. Den ligner en alm papkalender til at hænge på væggen: 31 dage nedad siden, og 12 måneder henad. I kalenderen ser man ugedage samt de faste og bevægelige fest- og helligdage - mere om dem senere.

Desværre fylder årskalenderen så meget, at man kun ser en lille del ad gangen i vinduet. Totalt er den 3 gange så bred som skærmen, og ca 11/2 gang så høj. Man ser altså kun 4 måneder ad gangen, og kun 20 dage, så man skal bladre i den. Det tager 7 sek at få en årskalender op på min maskine (360'er 20 MHz). Det er ikke nogen imponerende fart, men det går an.

For at lette bladringen, er der en funktion: 'Find dato'. Man indtaster en dato (med årstal), og får den rette kalender frem - placeret med den valgte dato midt på skærmen.

Slægtsforskerens behov.

Der er egentlig kun 2 ting jeg har brug for i et kalenderprogram. Jeg vil gerne kunne:

A) oversætte navngivne kirkelige dage til menneske-datoer. Feks: '9. søndag eft Trinitatis', 'Dom Rogate', 'Dom II p Epiph', 'Torsdagen efter Die Mariæ Magdalene', og 'Die Mercuri post Festo Michaelis'.

B) regne tilbage fra begravelsesdato & alder til fødselsdato, som feks: 'Begravet Dom III p Epiph 1717: Maren Hansdatter, ætat. 63 år 7 mdr 5 dg'.

Navngivne dage.

Trinitatis ses i årskalenderen, og så er det jo bare at tælle. Dvs det er ikke bare 'bare'. Som sagt fylder årskalenderen 6 skærme, så man skal bladre i kalendervinduet, og samtidig tælle søndage efter trinitatis. Det er ikke nemt, selvom man med musen kan afmærke den dag man er kommet til.

De navngivne festdage (Dom Rogate etc) kan man slå op i 'hjælp' hvor Bauers liste er afskrevet, derefter gå ind i årskalenderen og tælle, Dom Rogate er feks 5' søndag efter Påskedag.

Det er lidt tungt, men man kan selv lægge flere bevægelige dage ind! De vises så på det rigtige sted i kalenderen, uanset hvilket år man vælger. Det er en stærk funktion, så man selv kan afgøre hvor mange 'Dom Invocavit' etc etc man vil se på. Jeg har fluks lagt ca 30 stk ind, herunder hver 2' søndag i Trinitatis, så jeg slipper for at tælle og bladre så meget.

Og når de navngivne dage først er lagt ind, behøver jeg slet ikke at se på kalenderen mere: Der er nemlig en særlig funktion der beregner 'Fest- og helligdages falddatoer' ud fra dagens navn og årstallet, og så er det pludselig blevet nemt og herligt. Desværre starter funktionen altid med at forvente juliansk kalender, man skal huske at bede om gregoriansk kalender (ny stil). Der har jeg dummet mig flere gange.

Regne baglæns.

Punkt to med at regne baglæns har programmet ingen funktion til, men det er muligt at tælle selv, når blot man husker at trække dagene fra først, så uger og måneder og tilsidst år. Selvom det som nævnt er bøvlet at bladre i et år, så fungerer det, også selvom man skal tælle tilbage til året før, når man trækker månederne fra.

Jeg har set et slægtsprogram (Cumberland), der havde en beregningsfunktion, hvor man indtastede Marens dødsdag og livslængde, og så fik fødselsdagen beregnet. Det var jo let og elegant, men desværre regnede den forkert. Sådan en funktion kunne jeg godt ønske mig i næste version af kalenderprogrammet.

Hele Bauer - næsten.

Det er tydeligt at programmet er tiltænkt alle slags historikere. Derfor er hele Bauer med: Soltal, concurrent, epakt, gyldental, søndagsbogstaver, påskegrænse, stedsevarende kalendere, og jeg skal komme efter dig. Disse finurligheder står bagest i Bauers bog, og jeg har godtnok aldrig haft brug for dem.

De tabeller der er forrest i bogen, og som jeg kun bruger for at komme ind til den rette årstabel, er også med. Måske er der nogen der har brug for dem, måske ikke, men de gør da i hvert fald ingen skade.

En anke: kalenderovergangen mangler.

Programmet kan vise en juliansk kalender for 1996, men jeg bliver ikke gjort opmærksom på, at den slet ikke gælder for Danmark, eftersom vi gik over til gregoriansk stil i 1700.

Det betyder at man SELV skal huske at det er med udgangen af februar 1700, at Danmark går over fra gammel til ny stil. Det er jo enkelt nok, men i praksis glemmer man let at stille om mellem gregoriansk/juliansk, jeg fik lavet adskillige fejl på den måde.

Alt ialt.

Når man betænker, at det er første version af programmet, så er det nydeligt! Det er feks ikke lykkedes mig at finde nogen programfejl, det præsenterer sig pænt på skærmen, betjeningen er til at finde ud af, og funktionerne med de navngivne dage er lige hvad jeg skal bruge.

Der er en del småting der kan forbedres, sådan er det jo altid. Dem har jeg sendt til programmøren, så næste version bliver sikkert endnu bedre.

Kosmosoft Kalender.
148 kr.

Dansk Historisk Fællesråd,
Rigsdagsgården 9
1218 K
tlf/fax 3314 3414.

Bogen fås samme sted til samme pris.


 
 
 

Steen Thomsen



Indlagt på WWW: Sep 99.

Steen Thomsen's forside  >  Artikel-oversigt  >  Bauers kalender på PC.  >  Top
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk