Steen Thomsen's forside   >   Spøttrup og Hald.
Post/mail: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk

Steen Thomsen:

Borgen Spøttrup i Salling og
Hald borgruiner og hovedgård nær Viborg.

Spøttrup er en af landets bedst bevarede middelalderborge. Den blev bygget omkring 1500 som bispens borg og forrådshus. Den ligger i Salling 50 km NV f Viborg.

Hald har eksisteret i århundreder, først som borg og siden som mere fredelig adelig hovedgård eller herregård, og nu som forfatter-refugium. Den ligger ved Dollerup Bakker og Hald Sø lige S f Viborg. Den har haft 3 forskellige placeringer - indenfor ½ km's afstand.

Her er billeder fra Spøttrup og Hald fra sommeren 2011.

Klik på et billede for større størrelse. Click image for larger size.


Spøttrup

Spøttrup ligger midt i marker og enge og den er utroligt velbevaret - tidernes ombygninger har ikke ændret det ydre ret meget. Den blev grundigt restaureret omkring 1940.

Spøttrup med voldgrav


Her ser vi volden og den inderste voldgrav - der er en grav mere udenom. Udbygningerne på sydmuren er 'hemmeligheder' - på jævnt dansk lokummer med afløb lige ned i voldgraven.

Spøttrup port


Den indre bro og porttårnet set fra V. Vest'fløjen' er kun en smal vægtergang, vi kan kigge igennem den.

Spøttrups gård og port


Gårdspladsen, porttårnet, den indre 'vinde'bro, det ydre porttårn og den ydre 'vinde'bro.

Dansesalen


Dansesalen var oprindeligt bispens kornmagasin, men blev ombygget til dans omkring 1580.


Hald

Hald kort
Der har været 5 Hald'er ned gennem tiden, men de tre ruiner/voldsteder af de gamle Hald'er er siden 2014 blever redateret og redefineret.
Kilde: Politiken 25 jul 2020.

Gamle Hald ligger ved søbredden mod SV. Det har i 1900-tallet heddet 'Niels Bugges Hald', men er nu dateret til 1200-tallet, dvs før Niels Bugges tid, han er født omkring 1305, blev myrdet 1358, og købte Hald 1345/46. Så det har fået sit gamle navn tilbage.

Niels Bugges Hald og Bispens Hald ligger på et næs mod SØ. Den katolske bisp Jørgen Friis (født ca 1492, død vist 1547) byggede borg her i 1520'erne, men der er nu fundet potteskår og daterbare stolper fra 1300-tallet nedenunder, så Jørgen byggede ovenpå Niels Bugges borg.

Brattingsborg troede man var det ældste Hald, men det er en belejrings-skanse, rimeligvis bygget af kong Valdemar Atterdag, da han 1372 belejrede Hald - kong Valdemar overvandt flere adelsoprør. Der har måske stået blider her og kastet store sten på Hald.

Gamle Hald

Denne borg fra 1200-tallet ligger på et næs ud i søen (på kortet en ø). Omkring 1670 kaldtes den Gammelhald. Idag ses en firkantet borgbanke på 70 * 90 m med rester af en voldgrav omkring, og på banken er der fundet murrester. Om den blev bygget færdig er usikkert.

Gamle Hald: Banken


Gamle Hald:
Borgbanken set mod Øst, tilhøjre anes den sydlige voldgrav.

Gamle Hald: Nordlige voldgrav


Gamle Hald:
Den nordlige voldgrav set mod Øst.

Niels Bugges Hald: Sydlige voldgrav ud mod søen


Gamle Hald:
Den sydlige voldgrav set mod øst, søen anes under træerne.

Niels Bugges Hald: Mere voldgrav


Gamle Hald:
Mere af voldgraven.


Brattingsborg

Brattingsborg


Brattingsborg troede vi - indtil for nylig - var det ældste Hald, men sådan er det ikke.

Det er to borgbanker med en voldgrav imellem, de måler udvendigt 40 * 40 m og 23 * 40 m, og der var en 20 m bred men tør voldgrav udenom. Den har været 2 m dyb. Hvor meget der har været bygget på bankerne er usikkert.

Som sagt er det en belejrings-skanse, hvorfra Hald er blevet angrebet, sandsynligvis er den fra 1372.


Hald 2 + 3: Niels Bugges og Bispens Hald

Hald blev købt 1346 af ridder Niels Bugge som levede 1333 og blev myrdet 1358. Han er rimeligvis tredje mand i slægten Bugge, men slægtens våbenskjold tyder på, at de udspringer af slægten Høg. Hans svigersøn solgte eller afstod Hald til kong Valdemar Atterdag (ca 1320-1375).
Niels Bugges borg er der ingen rester af over jorden.

Biskop Jørgen Friis (ca 1492-1547) var den sidste katolske bisp i Viborg før reformationen. Han nåede lige at bygge det tredje Hald i 1528, 8 år før han blev afsat ved reformationen. Han var bisp i Viborg, men flyttede ind på sin nye borg. Efter reformationen blev han ifølge legenden boende en tid - altså i fangehullet under det store tårn. Fængslet blev han i hvert fald.

Bispens Hald set på afstand


Bispens Hald:
På vej ud på det næs, hvor Bispens Hald ligger.

Bispens Hald


Bispens Hald:
Vi går på adgangs-dæmningen, gelænderne markerer hvor vindebroen var, voldene er høje, og tårnet højere - men det er nu en rekonstruktion. Der er udgravet kældre af de murede portbygninger og forrådshuse.

Trappen i tårnet


Bispens Hald:
Den indvendige trappe i det rekonstruerede tårn.

Bispens løngang


Bispens Hald:
Hvad er en borg uden en hemmelig gang? Løngangen her går igennem volden, men Jørgen Friis fik aldrig lejlighed til at benytte den.


Hald 4: Gregers Daa's Hald

Det lå i haven nedenfor den nuværende Hald Hovedgård, og der er højst et par pavilloner tilbage, så det er der ikke noget billede af.


Hald 5: Den nuværende Hald hovedgård.

Bygget 1789 af landsdommer Frederich Schinkel (-1794). Som herremand var han kendt som en fæl bondeplager. Man bør nærme sig huset nede fra søen:

Alleen langs søen


Langs søen går en flot lindeallé, kaldet Guldbergs Allé. Den regnes for plantet ca 1800, og fhv statsminister Ove Høegh-Guldberg ejede Hald 1798-1808. Det er søen der er overbelyst til venstre.

Trappe fra Alleen


Midt på alléen begynder en lang trappe med flere afsatser.

Midt på trappen


Fra første afsats kan man se et spidst tag.

Trappen op til hovedbygningen


Og fra anden afsats kan man ane en tårnagtig sag.

Hovedbygningen


Vel oppe ad trappen kan man se det nuværende Halds hovedbygning mellem de to pavilloner som måske er fra Gregers Daas Hald.

Steen Thomsen


Indlagt på WWW: Dec 2011.
Revideret sep 2020.

Steen Thomsen's forside   >   Spøttrup og Hald.  >  Top
Post/mail: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk