Steen Thomsen's forside  >  Artikel-oversigt  >  Om at vælge program
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk

Trykt i Slægt og Data 1995.1

Steen Thomsen:

Om at vælge program.


NB de omtalte programmer er kommet i forbedrede versioner - og de dårlige er helt forsvundet fra markedet.

Det er ikke nemt at vælge, hvilket slægtsprogram man vil bruge. Der er mange muligheder.

Her har jeg nedfældet hvordan valgprocessen er forløbet for mig, i håb om at du også kan blive klogere af det. Jeg nævner hvilke kriterier jeg har brugt i udvælgelsen, for måske vil du lægge vægt på nogle andre, og komme til et andet resultat.

Det er ikke nogen uvildig vurdering, og måske ikke engang retfærdig, men sådan har jeg nu valgt. Hvis disse ord kan få nogen til at fare i tastaturet og forsvare sit valg, så kan vi få en lærerig dialog her i bladet!
 

Mine vurderingskriterier.

Jeg er datalog, og har arbejdet med edb i 25 år, så jeg er kræsen. Jeg gider ikke bruge et program der er besværligt, ulogisk, fejlbehæftet, eller som ikke kan ret meget.

Jeg er perfektionist, så programmet skal helst kunne alting. Jeg er arbejdsfri, så det må ikke koste ret meget. Jeg har kun en lille maskine på 640 K og 10 MHz, og her skal programmet kunne køre, så vi snakker DOS, ikke Windows.

Jeg har slægtsforsket grundigt i nogle år, og forlanger at programmet også kan klare usædvanlige situationer.

Udskrifter skal være på dansk, men engelsk på skærmen er ok for mig. Iøvrigt ser jeg mere på programmets betjening (= brugergrænseflade = skærmdialog) og dets funktioner, end på udskrifterne, for jeg skal bruge meget tid ved skærmen, og kun lave få udskrifter.

De almindelige funktioner som et slægtsprogram skal kunne, omtaler jeg ikke her.
 

Mulighederne.

Her i bladet [Slægt og Data] har der været omtale af et dusin DOS-programmer som kan skrive dansk eller norsk:

Anesystem,
Brothers Keeper (BK),
Cumberland Family Tree,
DISGEN,
FamDex,
Family Edge,
Family Roots,
Genrex,
Personal Ancestral File (PAF),
PersFile,
Slekt og Gård.

 

Første udskilning:

Anesystem, Genrex, Famdex, Slekt og Gård.

Min udvælgelse har karakter af et udskilningsløb. Efterhånden som jeg kører mine krav frem, falder programmerne ud af listen. Først faldt de fra, som ikke så alvorligt seriøse ud.

De der ikke kan importere og eksportere data via GEDCOM-formatet røg ud af min liste allerede da jeg læste DIS's særnummer om programmer fra maj 1992. Her døde Anesystem og Genrex, uanset om de senere har fået gedcom.

Gode slægtsprogrammer har over en lang årrække udviklet rigtig mange funktioner, så nybegyndere på banen kan ikke følge med i de første adskillige år. Det samme gælder programmer af behjertede amatører - det skal fungere ordentligt. Her døde Famdex, for der var en omtale i Slægt og Data som var skrevet aldeles ubehjælpsomt.

Slekt og Gård har jeg ikke set nærmere på.
 

Afprøvning af demo'er.

Så skrev jeg efter demo'er til de resterende. Alle svarede, og jeg fik adskillige nætter til at gå med resultatet.
 

Family Roots.

Family Roots version 3 kunne ikke køre på min maskine. Der fulgte en engelsk brugsanvisning med, som viste at det er ældgammelt og primitivt og skrevet af en edb-amatør. Der er en version 4 under oversættelse, den har jeg ikke set, men troværdigheden var nu så lav, at Family Roots røg ud af listen.
 

Family Edge.

Family Edge fås i to versioner: en mindre shareware til 250 kr og en professionel til 1900. Det er amerikansk med norsk oversættelse. Shareware-versionen havde jeg til afprøvning, den kan ikke gedcom, men giver et godt indtryk af den dyre.

F-Edge døde på sin betjening (brugergrænseflade), som foregår med funktionstaster, ALT-taster og CTRL-taster. Der er ikke meget menuer. Jeg ville aldrig kunne huske, om jeg får en anetavle til skærmen ved at trykke CTRL-f eller en efterslægtstavle ud på printeren med ALT-d, og selvom der (med 4 tryk) kan hentes en dosmerseddel frem på skærmen, så er det for bøvlet. Desuden er 1900 kr dyrt - sammenlignet med konkurrenterne.

F-Edge har ellers adskillige gode funktioner - udover 'det daglige brød' som alle kan:

+ Familiekoblinger kan markeres som usikre.

+ Håndterer upræcise datoer omhyggeligt, og kan regne på dem. Endda intervaller af type 1770 - 1788, men dog ikke dato-intervaller. Andre programmer kender upræcise datoer, men håndterer dem kun som tekster. Så i dem bliver det umuligt at søge på årstal (-sintervaller), at kontrollere fejlindtastninger, at tegne tidslinier, beregne alder, osv.

+ Man kan klippe-klistre (kopiere og indsætte) alt hvad der er tastet ind, til ethvert felt. Det gør det nemt at rette, feks flytte en fødselsdag til dåbsdag.

+ Notesblok kan kaldes frem når som helst (til forskningsplan).

Persfile.

Persfile døde også på betjeningen. Den foregår med store menuer - et skærmbillede pr menu, hvor man så vælger sig ned igennem en træstruktur. Det er klart og forståeligt, men det tager for meget tid.

Ellers er designet af skærmbilleder og menuer nogenlunde pænt, men ikke gennemført: 'Familiebilledet' hvor man klatrer i træet er en fæl farvelade, det er grimt at se på. Afslutning af funktion sker skiftevis med END, ESC, 99999, og F10. Nogle gange er efternavn først, nogle gange fornavn.

+ I Persfile kan man indtaste sine afskrevne kilder (feks familier i en folketælling), og få dem koblet til flere personer. Har man en af personerne på skærmen, kan man få 'kildeskriftet' at se ved eet tastetryk. Det er jo ofte vigtigt med skifter og testamenter, der beviser slægtskabet. Det er en meget fin facilitet, og den er sjælden.

MEN, Persfile kræver at jeg skal kunne alt på nummer. Jeg har altså den holdning at numre og koder er noget maskiner tager sig af, vi mennesker håndterer begreber og navne. Jeg vil kunne bede maskinen om Margrethe Christoffersdatters skifte, ikke om HO00837 som Persfile kræver det.

Dertil mangler der søgemuligheder både for personer (kun navnesøgning) og kildeskrifter. Der er ingen oversigter på skærmen over de indtastede kildeskrifter, så hvis man vil redigere et kildeskrift men har glemt dets nummer, skal man: Op til hovedmenuen, ned til personen og se efter, skrive nummeret ned på en lille blok, tilbage til hovedmenuen, og ned til kildeskrifterne, hvor man så kan taste nummeret ind. Det koster 19 valg i menuer!

Næh, jeg har nok ikke stunder til at bruge Persfile, det ser ud til at fungere bedst, hvis man har alting på papir ved siden af, og der ikke er for mange personer. Persfile er det dyreste program på listen, men ikke det hvor man får mest for pengene.
 

Brothers Keeper.

Da jeg første gang havde set BK, spurgte jeg een hvorfor alle her til lands dog bruger det. Svaret var: Folkevognseffekten - når de andre køber det, må man jo hellere gøre ligeså.

Så kræver det jo nogle argumenter, hvis jeg vil gå mod strømmen, og jeg fandt mange ubehagelige småting.

BK har mange faciliteter, men det er tydeligvis opstået ved stadige knopskydninger og tilføjelser, uden overordnet design. Programmøren laver lidt hist og lapper lidt her, så funktioner der ser ens ud (feks udsøgning før udskrifter), er altid en smule forskellige, og det irriterer mig. Han har ikke styr på sine versioner, kort sagt - programmøren er et rodehoved!

Oprettelse af personer sker eet sted, mens redigering af oplysninger og klatring i træet sker et andet sted, og det er ikke nemt at skifte. Valg i hovedmenuen (og retur til den) tager 5-10 sekunder, og jeg ryger let retur selvom jeg gerne vil blive i underprogrammet. Der er inkonsekvent brug af funktionstaster, de skifter betydning undervejs.

De grafiske ane- og efterslægtstræer på skærmen er for store og uoverskuelige, og de er for svære at klatre i. Man kan ikke gå direkte fra træet til person (ændre), men må notere navn eller nummer på en lille blok og så taste det ind igen senere.

Personens biografi er delt mellem 7 notelinier og nogle eksterne filer. BK kan ikke søge gennem de eksterne filer, så oplysninger dér kan ikke genfindes. Editor til de 7 linier er håbløs, den kan ikke engang lade ordene løbe over fra een linie til den næste. Editor til eksterne filer siges at være primitiv, jeg har ikke prøvet den.

Feltet 'Bopæl' findes ikke, og det er altså ret væsentligt hvor Peder Jensen (1730 - 1798) var fæstebonde! Der er søgning på navn, men ikke på andre kriterier.

De to sidste punkter var alvorlige, men dråben der fik bægeret til at flyde over, var at nye personer skal oprettes med familiefar først. Det er ikke muligt at klatre i træet og tilføje personer undervejs. Hvis man vil tilføje en svigermor, skal man starte med hendes far eller mand, dvs gå omveje og notere navne/numre undervejs, så man kan finde tilbage. Det er håbløst, og især da hvis man har en efterslægtstavle efter indrykningssystemet, som man vil indtaste. Her døde BK.

Men BK har også nogle godbidder som de fleste andre programmer mangler:

+ Der er gengangerkontrol under indtastningen, man taster ikke det samme navn ind to gange, uden at opdage det.

+ Der er ajourføringsdato på hver person, så man kan se hvornår man sidst har tilføjet noget. Det er vigtigt hvis man arbejder sammen med en anden forsker om de samme personer. Når kollegaen spørger: 'Hvad nyt' kan man hurtigt se hvad der er sket siden vi sås sidst - altså hvis man kunne søge eller sortere på ajourføringsdatoen, og det kan BK ikke.

+ Man kan selv designe lister over personerne, dvs udvælge hvilke felter der skal med, hvor meget plads hvert felt må fylde (der bliver om nødvendigt forkortet), og om der skal sorteres på navn eller nummer. Betjeningen af denne funktion er ligefrem elegant (!). Men listen må altid omfatte en persons aner eller efterkommere, eller hele hærskaren, ikke en særlig udsøgt flok (feks alle født i Horsens).

+ BK kan lave generel ændring (for hele databasen) af stednavne og af kildeangivelser, og det er jo meget tidsbesparende. Det næste ønske er en generel 'søg og erstat' på alle andre felter.

+ BK taler dansk på skærmen og der er dansk brugsanvisning til. Det bruges af ca 200 danskere, og de eller Jens Finderup kan give råd og vejledning. Prisen er ca 400 kr.


Programmernes dag i DIS.

Så nåede vi frem til den lørdag, hvor de fleste programmer blev demonstreret i DIS. En herlig mulighed, som blev benyttet af over 100 mennesker, både medlemmer og ikke-.

Nu havde jeg PAF og DISGEN tilbage. Det havde jeg også forventet, for de er de ældste og mest erfarne (dvs mest udbyggede), og de vedligeholdes af foreninger, som har flere ressourcer end enkeltpersoner og små firmaer.

Og så kom der en sort hest på banen: Cumberland Family Tree (ja den er nu mere grøn end sort, i hvert fald på skærmen).
 

PAF

PAF er Mormonkirkens produkt, og da det er så billigt (275 kr) sender de ingen demo-diskette. Det har jeg derfor ikke afprøvet så grundigt.

Betjeningen er pæn, den anvender 1-linie-menuer og funktionstaster. Skærmbilledernes indhold er udmærket, og farver er anvendt fornuftigt, men skærmbillederne er lidt uoverskuelige. Skærmen taler engelsk, men det gør nu ikke mig noget.

Der er flere fine ting:

+ Klatring i træet kan ske i 'familiebilledet' og desuden i et anetræ med 5 generationer, hvor man peger sig rundt med piletasterne, og kan udvælge en person med eet tryk på ENTER.

+ Upræcise datoer (årstal) kan indtastes på engelsk ('ca' 'aft' 'bef' ...), og programmet kan anvende dem i beregninger og sammenligninger!

+ Der er kontrol af datosammenhænge under indtastningen (fanger feks død før født).

Søgning er lidt bedre end i de fleste andre programmer, men uden at være perfekt. Man kan få en alfabetisk liste op på skærmen, hvorfra man kan vælge personer med eet tastetryk, men listen omfatter hele hærskaren, så den bliver snart uoverskuelig.

Man kan søge på mange kriterier, også i kombination. De fundne personer udgør så en søgeliste (kaldet Fokus-liste). Der er ingen oversigt over søgelisten direkte på skærmen (med 1 line pr person), hvorfra man kan vælge en person. Men listen kan skrives ud til en fil, og ses derfra. Så må man notere navn eller nummer på spændende personer på en lille blok, og indtaste dem. Man kan også arbejde sig igennem listens personer fra en ende af, og få een person ad gangen vist med alle data.

Kildehenvisninger er der ikke afsat særskilt plads til, vistnok ikke engang til dåb, vielse og begravelse; hvis det er rigtigt, siger det noget om kildebehandling og kildekritik hos mormonerne. Kildehenvisninger må man stoppe ind i biografien, og iøvrigt selv holde rede på dem. Derimod er der sat plads af til mormonernes ordinanser, så de tager plads op på skærmen uanset om man bruger dem eller ej.
 

Finalen.

Alt ialt var det svært at slette PAF af listen, men den kom ikke med i finalen af 2 grunde: Der var ikke nogen demo-udgave at afprøve, og de to finalister har en bedre betjening.

Finalisterne blev Cumberland Family Tree og DISGEN, og det blev en spændende dyst. Efter 'programmernes dag' købte jeg fluks Cumberland som min egen julegave, for det er nemt, det er elegant, det er overskueligt, det kan ret meget, og så er det ikke engang dyrt: 46 $ eller ca 300 kr!
 

Cumberland Family Tree.

Cumberland fås i en mindre shareware udgave, som først kan bruge GEDCOM, når man har betalt den. Jeg har ikke set shareware-udgaven, men den professionelle til ca 300 kr.

Cumberland så rigtig godt ud: Det har en betjening der er en generation yngre end de foregående (to generationer yngre end BK og Persfile): den bruger rullegardin-menuer og vinduer der lægger sig oven på skærmbilledet. Det er ikke helt som i Windows, for vinduerne kan ikke flyttes, og mus er ikke nødvendig, men til gengæld kan disse 'tekst-vinduer' eller 'husmandsvinduer' køre på en lille maskine, og det går endda hurtigt.

Funktioner, menuer og skærmbilleder er godt designet, overskueligt og elegant, selv farverne er brugt pænt. Der er en del finesser:

+ Kildehenvisninger markeres med en rød stjerne ved feltet. Med eet tastetryk får man alle personens kildehenvisninger vist i eet vindue. Dejligt overskueligt.

++ Skifter, folketællinger etc, kan indtastes som 'kildeskrifter'. Der kan henvises fra flere personer til samme kildeskrift, ligesom i Persfile, men det koster kun to tastetryk at komme ind i skriftet og redigere, og man skal ikke indtaste nogen numre.

+ Søgning kan ske på mange forskellige kriterier.

++ Cumberland kan flette to personer - både deres data og deres familierelationer, så der kun bliver den ene tilbage! Det er meget anvendeligt, hvis man har importeret en GEDCOM-fil fra en kollega, for nogle af hans personer har man jo i forvejen. Der opstår altså dubletter (gengangere) som skal slettes, mens koblingerne til de nye personer skal overføres.

+ Alle hændelser (født, død, etc) kan markeres med kvalitet: 0 for 'usikkert rygte' til 3 for 'klippefast dokumenteret'. Det kan man ikke for koblinger - det er måske nok så relevant at kunne sige: 'Måske datter af'.

++ Cumberland fedter ikke med externe tekstfiler, men kan importere en ASCII-fil til biografier eller kildeskrifter. Derefter ligger teksten i Cumberlands filer. Det er ret interessant for mig, da jeg har skrevet det meste af en slægtsbog i Word Perfect før jeg anede at slægtsprogrammer fandtes!

++ I Familiebilledet kan man åbne en notesbog på skærmen, hvor man kan notere til sin forskningsplan. Og man kan kopiere personens data over i planen, så man møder ordentligt rustet på arkivet.

+ Selvom skærmen er på engelsk, og hjælpen på skærmen ligeså, kan udskrifter fås på dansk, og en fyldig brugsanvisning fås også på dansk, omend med oversætterfejl.

Under afprøvningen måtte jeg desværre konstatere at træerne ikke vokser ind i himlen. Ikke helt i hvert fald:

- Man kan ikke søge på kombinationer af kriterier. Der er ingen søgeliste som i PAF og DISGEN: De fundne præsenteres een ad gangen - men kun med navn og nummer og uden årstal, og det er træls når man har 7 Hans Sørensen'er! Man kan ikke gå direkte til en fundet person, men må nedskrive nummer eller navn på en lille blok, hvis man vil noget med dem.

-- Der er næsten ingen datokontrol. 99 feb 1995 bliver opfattet som en korrekt dato. Forkerte datoer bliver lagret som tekster, men uden varsel. De kan så ikke bruges i beregninger, tidslinier etc.

-- Der er ingen kontrol mellem datoer: Død før født er ok, og kan ikke kontrolleres. Ingen kontrol mulig af datoer mellem personer, barn født før mor er ok og må kontrolleres med håndkraft.

- Der er ingen brug af upræcise datoer.

- Kan håndtere flere adskilte databaser, men de lagres alle i det samme bibliotek, ikke i hvert sit underbibliotek.

-- Udskrifterne er bagsiden af medaljen. Cumberland kan godt nok udskrive alle de almindelige typer tavler og rapporter, og de kan fås på forskellige sprog. Men de kan ikke skræddersys det mindste, end ikke på linieafstand eller -længde. Anetavlen er grim, og kreérer sider på 76 liner á 130 tegn. Det kan jeg slet ikke printe.

-- Cumberland påstår at det kan køre på en maskine med 640 K arbejdslager (RAM), bare der er 530 k frit. Løgn! Ganske vist starter det pænt, men brager ned, så snart man vil lave noget alvorligt, endda jeg har 555 k fri! Når jeg rydder alt ud og har 563 k fri, så går det, men så er der ikke plads til Sogneprogrammet eller andre TSR-programmer.

- Det kører ikke specielt hurtigt på min maskine (286, 10 MHz).

 

DISGEN

DISGENs demo-udgave har næsten fuld funktionalitet, men har kun plads til 50 personer + ægteskaber.

Ligesom Cumberland bruger DISGEN 'husmandsvinduer' og rullegardin-menuer, og har pæne skærmbilleder, og pæne farver. En absolut veldesignet betjening, og meget gennemførte funktioner. Måske er der ligefrem for meget at vælge imellem for den der er uvant med edb, men jeg synes man hurtigt lærer det at kende.

Jeg lavede en lille afprøvning af, hvor meget den gode betjening (brugervenligheden) betyder. I DISGEN tog det kun ca den halve tid at indtaste en slægtstavle, som i BK, selvom den endda var ordnet efter familier!

Når man afprøver DISGEN bliver det hurtigt klart, at dette program er udviklet siden 1980 og derfor har rigtig mange funktioner. Det er nylig blevet omskrevet helt fra bunden, så det ser pænt ud:

+ Familiebilledet er det mest overskuelige jeg har set.

+ Klatring i slægtstræet kan ske i familie-billedet med piletasterne og ENTER, klart og enkelt. Desuden kan man få et større anetræ - eller et efterslægtstræ - for den udvalgte person. I træet kan man pege med piltasterne, og vælge med ENTER. Træets dybde vælger man selv, og det flytter sig pænt over skærmen selvom det er stort.

- Skærmen og brugsanvisningen snakker kun svensk.

++ Der er omfattende hjælp på skærmen, og den bruger 'hypertekst'. Det relevante emne kommer op, og i teksten er der fremhævede nøgleord som man kan pege på, og få hjælp-skærmbilledet for dette nøgleord op.

+ I nederste linie på skærmen ses hvilke funktionstaster der - netop nu - kan bruges til hvad, og linien skifter når man trykker ALT eller CTRL ned.

+ Fyldig brugsanvisning på svensk, men jeg har næsten ikke haft brug for den.

++ Alle ane- og efterslægtstavler kan skræddersys efter ønske: Der er 4-5 forskellige grundformer af hver, det er helt valgfrit hvilke oplysninger om personerne man vil have udskrevet, hvilket nummereringssystem (mange), skrifttyper, sidenummerering, sideformat, sprog etc etc. Og det er endda temmelig let. Grene man ikke ønsker udskrevet denne gang kan undertrykkes.

+- Udskrift af selv-designede lister findes, men det er kompliceret og uigennemskuelig.

++ Rapporter kan udskrives på fil i RTF (Rich Text Format). Så kan de importeres til tekstbehandlingsprogrammet Word, med navne i fed skrift etc, og markeringer af navnene til registre kommer med over!

++ Udskrifter kan leveres på mange sprog. DISGEN kan desuden holde rede på flere sæt biografi (noter) i hvert sit sprog, og kun udskrive de rigtige.

+++ DISGEN kan søge på kombinationer af mange kriterier. De fundne personer lægges i en søgeliste, som gemmes. Listen kan vises på skærmen (1 linie pr person med navn nr og årstal), og man kan bladre og udvælge en person med eet tastetryk. Man kan udsøge en ny gruppe personer, og lægge dem oveni søgelisten, og man kan udvide søgelisten med ægtefæller, forfædre, og/eller efterkommere.

- Man kan dog ikke søge på 'u-udfyldt' felt, feks ukendt fødselstidspunkt, eller ukendt vielse, eller forældreløs.

- Der er kun eet format for indtastning af datoer: 19943112. Formatet for udskrift af datoer er valgfrit, som så meget andet i dette program.

- Under indtastningen er der kun lidt kontrol af datoer (31 feb 1995 er ok), og ingen kontrol af sammenhæng mellem datoer (død før født er ok). Kontrol af datoer og deres sammenhæng kan køres for hele hærskaren under eet. Fejllisten er nu ikke ret fyldig.

- Upræcise datoer kan indtastes, men de bliver brugt som præcise. På familie-billedet og oversigtsbilleder udskrives 'før 1812' som '1812', og ligeså i kontroller, statistikker og tidslinier. Kun på detaljerede udskrifter og billeder kommer det upræcise frem.

- Der er ingen notesbog til en forskningsplan.

- Fletning af personer gøres ved at flytte een forbindelse ad gangen. Det koster derfor en del arbejde at få nedlagt 'gengangere' eller dubletter. Jeg savner flette-funktionen fra Cumberland Family Tree.

+/- DISGEN håndterer eksterne filer til længere tekster, med DISGENs egne redigeringskommandoer indlagt i teksten. Man kan ikke importere en fil med ASCII-tekst så den bliver i DISGENs filer.

- Ingen kontrol af børns rækkefølge.

- Kun kobling til eet par forældre, ikke til adoptiv- eller pleje-forældre.

+ Kan køre på kun 512 k internt lager, så alle små og gamle maskiner kan være med! Hastigheden er rimelig.

+ Kan håndtere rigtig store databaser, op til 200 millioner!

Heller ikke her voksede træerne ind i himlen, i hvert fald ikke for en perfektionist, der helst vil have det hele.
 

Afgørelsen

I opløbet var stillingen, at på betjening, hjælp og de almindelige funktioner var der dødt løb. Cumberland har nogle fine funktioner: Kildeskrifter, ASCII-import, notesbog og fletning, men er klart underlegen på udskrifter, søgning, kontrol og lagerplads, og tildels på køretid.

Nu var det svært at vælge. At sammenligne slige inkommensurable størrelser, er lige så let som at afgøre hvad der er højst: Rundetårn eller et tordenskrald.


Konklusion

Hvis ens program pinedød skal tale dansk på skærmen, har man BK, Persfile og Famdex at vælge imellem.

Hvis man kan leve med at programmet taler engelsk/svensk på skærmen, så har Cumberland Family Tree og DISGEN en klart bedre og enklere betjening, og flere funktioner.

Når man bliver kræsen, og vil kunne alt muligt med sine udskrifter, og når man får så mange personer i databasen, at man for alvor har brug for stærke søgefunktioner, så er der nok ingen vej uden om DISGEN, som jeg vil udnævne til slægtsprogrammernes Rolls Royce. Så må Cumberland Family Tree nøjes med at være Jaguar.
 

Adresser og priser.

Cumberland Family Tree:

Shareware-versionen kan fås fra BBS, eller en shareware-forhandler, feks Politiken.

Prof-versionen koster $ 46 incl forsendelse. Vedlæg check.

DISGEN:

Demo bestilles hos:
DIS-Sverige
S - 582 35 Linköping
Sverige

Fuld version koster 500 SEK plus 100 DKK pr år for medlemsskab af DIS-Sverige. Send ikke penge på forhånd!

Rigtig god fornøjelse!

Steen Thomsen


Indlagt på WWW: jun 98.

Steen Thomsen's forside  >  Artikel-oversigt  >  Om at vælge program  >  Top
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk