Steen Thomsen's forside  >  Artikel-oversigt  >  Hvordan præsenterer man sine personer på nettet?
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk

Steen Thomsen:

Hvordan præsenterer man sine personer på nettet?


Herom skrev jeg en artikel i Slægt og Data 2000.3, men hvor er debatten? Kom lige ud af tastaturet! Her er lidt mere oplæg:
 

På Internettet ses der mange måder at præsentere en genealogisk samling på. Nogle ser pæne ud, de fleste er håbløse at læse.


Der kan være 2 formål med at lægge samlingen på nettet:

  1. Se alle mine forfædre og personer! Enhver slægtsforsker er stolt af de resultater hun/han har opnået med alle de arbejdstimer, og det er jo naturligt at udstille sin stolthed. Altså skal udstillingen se pæn ud.
  2. Se om du kan finde DINE aner blandt mine! Nettet er et meget stærkt værktøj for slægtsforskere der vil finde kolleger som arbejder med de samme personer.


Hermed har vi fat i LÆSERENS behov.

Hun/han vil gerne have et hurtigt svar på spørgsmålet Er der nogen interessante personer blandt alle dine mange tusinde? Svaret er som oftest Nej! Altså skal siderne:

så læseren ikke skal spilde en masse tid før hun/han kan surfe videre på kollegernes sider.


For personsamlingen betyder det:

 Listen bør altså omfatte Hvem, Hvornår, Hvad og Hvor, som feks:
Mads Pæsen (ca 1797 - 1864)
    Fæstebonde i Smørum-Bavelse


Værktøjer og resultater

Hvis man vil præsentere sin anetavle er der rigtig mange bud. Jeg har kigget på DIS-Danmarks medlemmers net-steder og plukket nogle eksempler på de forskellige værktøjer og måder ud til kommentering:

Ged2html.

Det første hjælpemiddel der var på banen. Det skal det have megen ære for, men ikke for sin skønhed eller læser-venlighed, selvom det er blervet forbedret noget gennem tiden.

Det præsenterer ikke specielt anetavlen men alle de personer det får. Det opdeler personlisten i klumper, og ofte er klumperne for små. Hvis der er mange, bliver de organiseret i en træstruktur, det bliver det ikke mere overskueligt af. Grænserne imellem dem er tåbelige. Personens bo-sted er ikke medtaget i oversigten, og hvis forskeren ydermere ikke har indtastet et årstal på sine personer, skal man gennem

  1.  klump-oversigt
  2.  evt mellemniveau
  3.  navneliste(klump)
  4.  personens egen side
og så samme vej tilbage for at finde den næste interessante.

Ingen steds-oversigt. Viser ikke sted eller beskæftigelse i person-listerne. Muligheden for at klatre i træet ved at klikke på forfædre eller børn, bruger jeg sjældent til noget.
Eksempel: Næh her bliver ingen eksempler. Jeg har spurgt flere, som har bedt sig fri, eftersom de er ved at omlægge til noget andet og bedre. Så du må selv lede ...

WinFam

Stærkt inspireret af Ged2html, men nu er da en alfabetisk opdeling af klumperne, og et pænere design.

Egentlig er jeg slet ikke sikker på at de familietræer på html format er til megen nytte. Jeg har prøvet at hente en lille efterslægtstavle på ca 20 personer fra sådan en. Det tog en times tid, og da jeg skulle taste dem ind, manglede der alligevel noget. Næh, det er ikke nogen god måde at kommunikere personsamlinger på, så vil jeg hellere skrive til ejermanden og bede ham/hende sende mig en GEDCOM-fil! Og som leverandør har jeg det egentlig også bedst med at vide, hvem der bruger mine resultater.
Eksempel: Jens Kragh:
     http://hjem.get2net.dk/Jens_kragh/
 

DFT - Dynamic Family Tree

Det er et nyt program, og rigtig nydeligt. Der er mange generationer på skærmen på een gang (både aner og 1 generation efterkommere), og man får pænt med oplysninger om personerne. Der er også en alfabetisk personliste at bladre i. Det kører hurtigt - når det først er hentet ned.

Her er nemlig bagsiden af medaljen: Ikke blot skal man hente programmet ned, men også hele GEDCOM-filen. Mine aner som GEDCOM fylder omkring 1 MB, det tager 3 min med et 57 kb modem eller 5½ min med et 30 kb modem. Og hele min samling som GEDCOM bliver vel 5 gange så meget.....
Forøvrigt kan DFT ikke køre under Win 3.
Eksempel: Kim Winsløw:
     http://www.winslow.dk/odense-ged/index.htm
 

Lister

Man kan jo simpelthen skrive anetavlen som en liste: Anerne i nummerorden. Det er hurtigt at hente ned, og let at søge i. Men det er jo besværligt at finde op og ned til forældre og børn, når tallene bliver store, hvem er fx barn af 'Ane 958779 Maren Hansdatter' ?
Eksempel: migselv:
     http://www.danbbs.dk/~stst/pers-bas/ahnesmpl.htm
 

Tabeller

Man kan lægge listen i en tabel. Tabeller er lidt langsomme at hente ned, og der bliver ingenting vist på skærmen mens man venter.
Eksempel: Kjeld Buhl:
     http://w1.1759.telia.com/~u175900748/anetavle.htm
 

Anetræer

Kan være flotte, og viser klart hvem der er barn af hvem. Men der skal mange generationer på skærmen på een gang, ellers taber man overblikket. At gennemsøge Jacob Holdt's nydelige håndgjorte træer for personer man skulle genkende, tager omkring ½ time. (Han har for nylig lavet en navneliste af samme grund).
Eksempel: Jacob Holdt:
     http://www.american-pictures.com/genealogy/tree/Holdt.Daniel+Lalou.htm

Så kan man lave sit eget program, som Jens V Olsen har gjort, delvis inspireret af min anetavle/scoringstavle (Slægt og Data 1997.1) Programmet hedder GEDHTanc.
Eksempel: Jens V Olsen
     http://home6.inet.tele.dk/jvo/sj_land/ggancest.htm

Jeg har også selv lavet et program til formålet: Ahne2Web.
Eksempel: Migselv
     http://www.danbbs.dk/~stst/Ahne2Web


Å hva så?

Hvis du nåede med så langt som hertil, så vil jeg opfordre dig til at danne din egen mening om sagen, og ytre dig i nyhedsgruppen: news://dk.historie.genealogi


Steen Thomsen


Indlagt på WWW: dec 2000.

Steen Thomsen's forside  >  Artikel-oversigt  >  Hvordan præsenterer man sine personer på nettet?  >  Top
Post: steen.thomsen snabel-a mail.danbbs.dk